skuta
Poznajete li sir koji ima više naziva?
U Italiji ga zovu ricotta, Nijemci ga nazivaju Ziger, a Englezi će koristiti albumin cheese ili quark. Skuta se radi od punog, najčešće ovčjeg mlijeka – ona je mekana, što znači da ne zrije.
Bogat je izvor kalcija, minerala, zdravih kiselina, a pogodna je i kao prilog, u slanim, ali i u slatkim jelima.
Prhke konzistencije, pogodna je za mazanje na razne tosteve i bruchette, ali jednako tako savršeno odgovara brojnim slatkim kremama i svježem bobičastom, kiselom voću.
Nećete promašiti ako je dodate povrću poput brokule ili blitve, savršeno se sljubljuje s tjesteninom i njokama, a pršut je još ukusniji uz fino ohlađenu i serviranu skutu. Poljaci će je jesti u pierogima, finim punjenim jastučićima, a Estonci u čokoladi koji nazivaju kohuke.
Na našim područjima se jede i u štrudlama, pitama, omletima, krem juhama, a ponekad i na pizzama. Preporuča se osobama koje boluju od dijabetesa, a stari narodi su smatrali da pozitivno utječe na liječenje anemije, plućnih tegoba, pa čak i reuma.
Novosti u gastronomiji svakodnevno uče natjecatelji showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!", koje možete pratiti od ponedjeljka do četvrtka od 21:40 sati, na RTL-u!
Vezane vijesti
-
Nakon prvog dana turnira, dva su para upisala prve bodove. Međutim, Janković nije sretan ni s jednim parom.
-
Da je svaki početak težak, naučili su i članovi žirija showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', koji su svojim prvim gostima skuhali gastro-katastrofe!
-
Jedina ženska članica žirija popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' otkrila nam je njezinu najveću strast, na kojim projektima trenutno radi te gdje se vidi u budućnosti.
-
Zbog jučerašnjih loših jela, Mate je večeras odlučio uzeti kratak predah od kušanja, a na njegovo mjesto uskočit će simpatična Dubrovčanka.
Izdvojeno
-
Filmski festival Cinehill, nasljednik Motovun Film Festivala, održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima u Gorskom kotaru, a i ove će godine biti prikazan izbor najboljih nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta, najavili su organizatori.
-
Dokumentarna izložba "Knifer i Osijek", organizirana u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog slikara Julija Knifera, rođenog u Osijeku 23. travnja 1924., otvorena je u petak u osječkom Državnom arhivu.
-
Hrvatska džudašica Barbara Matić plasirala se u finale u kategoriji do 70 kg na Europskom prvenstvu, koje se održava u Zagrebu, a za zlatno odličje će se boriti s Grkinjom Elisavetom Teletsidou.
-
''Savršeni dani'' su na rasporedu u petak, 3. svibnja s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače
Reci što misliš!