Lifestyle

vježbanjem!

Idemo na skijanje: pripremite svoje tijelo za nadolazeću sezonu

Idemo na skijanje: pripremite svoje tijelo za nadolazeću sezonu
Thinkstock

Samo pola sata vježbe dnevno pripremit će vas za skijanje kako ne biste pretrpjeli lomove i nagnječenja kostiju zbog preintenzivnog i iznenadnog napora

Ako ne možete održati formu tokom cijele godine, na jesen vam je krajnje vrijeme da krenete s treningom kako bi lakše skijali na zimovalištu. Potrebna vam je kondicija kako bi lakše podnosili napor. Ozljede se događaju početnicima i onima koji se ne pripreme, a tijelo im nije gipko pa nastaju nagnječenja. Evo kako ćete svoje tijelo pripremiti za sezonu skijanja:  

1. Trčanje 

Najbolje je štopericom mjeriti istrčane kilometre. Na početku ćete se zadihati nakon par metara. Mišići će vas boljeti. Očuvajte zglobove udobnim tenisicama. S vremenom produžite vrijeme treninga. Kada steknete kondiciju, srčani puls bit će vam niži. 

2. Vježba trbušnih mišića

Dok vježbate trbušne mišiće, jačate izdržljivost abdomena. Najbolja vježba je da legnete na leđa, noge ispružite u zrak ili ih skvrčite nad tijelom. Ramena, glavu i ruke podignite od podloge tako da donja lopatica dotiče podlogu, a pogled usmjerite u bedra. Pružite ruke iz ramena tako da kroz pet brzih udaraca udahnete, a kroz drugih pet izdahnete. Zadržavajte početnu poziciju i aktivan trbuh. Ponovite nekoliko puta. 

3. Vježba s loptom 

U položaju za sklekove desnu ruku postavite na pod, a lijevu na loptu koja se nalazi ispod lijevog ramena. Dok je desna ruka opterećena, lijeva se odmara. Umjesto lopte možete upotrijebiti i jastuk. Ovom vježbom se postiže ravnoteža i fleksibilnost.

4. Vježba za rastezanje kukova

Stojite na jednoj nozi, a s obje se ruke naslonite na potporne štapove. Drugu nogu ljuljajte naprijed i nazad što više, neka bude istegnuta. Više puta zamahnite jednom, nakon toga i drugom nogom, dok trup treba ostati nepomičan. Zatim izvedite vježbu u kojoj je noga pomaknuta u stranu i polako otvarajte kuk. Jedan položaj držite pola minute, zatim promijenite vježbu ili zamijenite nogu koju rastežete.


Reci što misliš!