Lifestyle

Puno strasti, ljubavi i užitka u dobroj spizi

"Art Gourmet Kalelarga" i "Bon Appetit" - vrhunska gastronomija i šarm zadarskog bistroa i restorana

Najbolja autohtona hrana bazirana na sezonskoj ponudi i blagdanskom meniju, pristupačne cijene od 60 do 70 kuna za dnevni meni i autentičan ambijent vrhunskih restorana, konoba i bistroa – najbolja je priča tradicionalne manifestacije „Đir po gradu“ koja je ove godine doživjela sedmo izdanje.

Dobra zadarska hrana i tradicionalni recepti s dodatkom modernizma u kuhinji, ovih dana nude se u najboljim zadarskim restoranima uključenima u adventska događanja, a na samom ulazu u Kalelargu smješten je šarmantni „Art Gourmet Kalelarga“ u sastavu „Art hotela Kalelarga“.

Iako mali kapacitetom koji ne premašuje 80 mjesta u srcu sezone s vanjskom terasom, ovaj bistro nudi zato sve drugo: intimistički užitak druženja i savršeno opuštanje uz prvu jutarnju kavu i vrhunske kolače iz vlastite slastičarnice, a mladi 30-godišnji chef Saša Vranić s puno entuzijazma naglašava kako „Art Gourmet Kalelarga“ ima još pokoji adut za svoje goste:

"Art Gourmet Kalelarga" i "Bon Appetit" - vrhunska gastronomija i šarm zadarskog bistroa i restorana "Art Gourmet Kalelarga" i "Bon Appetit" - vrhunska gastronomija i šarm zadarskog bistroa i restorana

„Vrhunsku hranu napravljenu s puno strasti, ljubavi i užitka! Naglasak naše kuhinje je na sezonskim namirnicama, tradicionalnim jelima spravljenima na moderan način te na principu sporog kuhanja“, kaže chef Vranić.

Tako „Art Gourmet Kalelarga“ do kraja adventske manifestacije i „Đira po gradu“ tjedno nudi dva menija od sezonske ponude.

Ovog su tjedna u ponudi zapečeni kozji sir aromatiziran s rajčicama, maslinama, krupnom soli, ružmarinom i majčinom dušicom; za glavno jelo ponuđen je ragu od hobotnice s rimskim njokima, dok je za desert crumble od kruške i šljive sa semifreddom od vanilije.

Sve to za 66 kuna, kao i drugi dnevni meni iz ponude: krem juha od čičvarde, purica s mlincima i crvenim kupusom te isti desert iz prvog menija.

„Meni mijenjamo tjedno, tako da će u ponudi biti i bakalar na bijelo, pašteta i brudet od bakalara, pačja prsa u gulašu od kestena, teleći kotlet s krustom od začinskog bilja i badema ili grdobina na razne načine. Naša je ponuda uvijek bazirana na svježim namirnicama i mediteranskom podneblju“, kaže chef bistroa koji s prepoznatljivošću ambijenta i kuhinje, a pogotovo čuvenih slastica, radi već šest godina.

Iz ponude se preporučuje i velik broj vina iz zadarske regije i općenito, najboljih hrvatskih vina.

Nešto niže, na samoj rivi kod hotela „Zagreb“ s idiličnim pogledom na more i otoke te ambijentom vintage kulture i pin-upa, restoran „Bon Appetit“ ima nešto širi raspon cijena u koje je za ona dnevna jela od 75 i 65 kuna uključena i čaša kućnog vina.

„Bon Appetit“ novi je zadarski restoran otvoren na ljeto ove godine, ali je u kratko vrijeme uspio pridobiti goste i stvoriti poklonike – kako šarmom ambijenta, tako i vrhunskom hranom koju sprema chef Mario Arbanas, kuhar s 30 godina iskustva i rada u cijelom svijetu od sjeverne i južne Europe do Bliskog istoka i Afrike.

U dnevnom meniju za 65 kuna „Bon Appetit“ nudi hobotnicu sa čičvardom, sipu s bobom, graškom i palentom, janjeći žgvacet s domaćim njokima te za 75 kuna pašticadu s domaćim njokima.

U dodatku adventske ponude chef Arbanas priprema i paštetu od bakalara za 45 kuna, bakalar na bijelo za 50, bakalar s porilukom za 55 i svježi filet bakalara za 120 kuna, odnosno pareni filet bakalara s povrćem.

„Naša je kuhinja prepoznatljiva kao spoj tradicionalne i moderne te po našim kućnim vinima i kućnim maslinovim uljem. Također, radimo isključivo sa svježim i domaćim namirnicama“, napominje chef „Bon Appetita“ koji se u svojoj prvoj godini postojanja uključio u adventska događanja u Zadru.  

U sklopu „Đira po gradu“ s popustima restorani, slastičarnice, kafići, trgovine i muzeji

Grad Zadar pružio je ruku suradnje, a partnerske institucije – Turistička zajednica Grada Zadra, Udruženje obrtnika Zadar, Hrvatska gospodarska komora Zadar i Obrtnička komora Zadarske županije – uz podršku Udruge zadarskih ugostitelja, spremno su se odazvale i kreirale jedinstvenu manifestaciju „Đir po gradu“ koja ove godine slavi sedmu zimu postojanja.

Dio te priče su i najbolji zadarski restorani koji svakodnevno do 18 sati ili do isteka zaliha nude dnevne menije, uglavnom od 60 do 70 kuna, a sudjeluju:konoba „Malo misto“, konoba „Skoblar“, restoran „Bruschetta“, restoran „Stipe“, bistro „Pjat“, restoran „Zadar Jadera“, restoran „Dva ribara“, „Trattoria Canzona Zadar“, bistro „Art Gourmet Kalelarga“, restoran „4Kantuna“, restoran „Zlatni vrtić“, restoran „Pašta & svašta“, restoran „Bon Appetit“, konoba „Dalmacija“ i „Proto Food&More Zadar“.

Pored restorana, konoba i bistroa, prigodne popuste imaju i zadarski kafići i slastičarnice, kao i posebne ponude tehappy hour program. Posebne akcije i značajne popuste nude i trgovine, a svi se mogu prepoznati po logotipu „Đira po gradu“ na ulaznim vratima.

Zadarski muzeji također imaju posebne programe uz popuste na ulaznice i suvenire, a sudjeluju Narodni muzej Zadar, Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej zadar i Muzej iluzija.


Reci što misliš!