Lifestyle

usporedba cijena u zadru i zagrebu

Usporedili smo cijene: U Zadru skuplja hrana i obuća, a u Zagrebu stanarina, režije i odjeća

Usporedili smo cijene: U Zadru skuplja hrana i obuća, a u Zagrebu stanarina, režije i odjeća
Dino Stanin/PIXSELL

Prema podacima servisa "Cost of living" temeljenim na 1700 unosa, život u Zadru je kud i kamo povoljniji no u Zagrebu, ali samo ako izbjegavate prehranu u restoranima tijekom turističke sezone

Prehrana je u Zadru, gledajući prosječne cijene, skuplja u odnosu na Zagreb, čemu najviše 'kumuju' sezonske cijene u restoranima. Ručak s pićem u restoranu tako se u Zadru na godišnjoj razini plaća i preko 50% više nego u metropoli. Hrana u supermarketima također je skuplja u Zadru i to između 5 i 20 posto, ovisno o vrsti namirnice, dok su ljubitelji fast fooda u Zagrebu u nešto nepovoljnijem položaju te plaćaju i do 20% više.

Stanarina i režije u Zagrebu su pak osjetno skuplji no u Zadru. Cijena najma stanova povoljnija je i do 30%, ovisno o kvadraturi stana. Režije su u Zadru znatno jeftinije, pa je za struju, vodu i plin potrebno izdvojiti i do 34% manje na mjesečnoj razini.

Kupovina odjeće Zadrane će izaći između 7 i 20 posto povoljnije, dok Zagrepčani kupuju povoljniju obuću, a najveća se razlika osjeti na tenisicama najpoznatijih marki koje su i preko 20% povoljnije. Tu treba uzeti u obzir kako u Zagrebu postoji veći broj 'outlet' trgovina u kojima su cijene u pravilu niže.

Što se tiče zabave, ručkove i večere ćete, kako smo pisali na početku teksta, više platiti u Zadru, dok je razlika u cijenama pića minimalna. Ulaznice za kazalište i sportske priredbe u Zadru su neznatno povoljnije.


Reci što misliš!