Lifestyle

putopisna crtica nenada marčine

Kada mali Saljanin "gre u grad"

Kada mali Saljanin
N. Marčina

Putovanje brzobrodskom linijom Sali – Zaglav - Zadar ponekad bude i štrapac bez obzira što putovanje traje šezdesetak minuta.

Na katamaran Melita u Salima se ukrcala skupina školske djece uz jednog predškolca. Već pri samom ukrcaju osjetilo se zadovoljstvo. Najmlađa među njima, Teodora Milić, ponosno je izjavila kako gre u „Grad“ u Kazalište lutaka upoznati čudesnog Mačka koji nosi čarobne čizme.

Normalno, priča o fabuli Mačka u čizmama nastavila se cijelim putem.

Svatko od nazočnih, a njih je bilo šestero, iznosio je svoje dojmove o Mačku koji govori i čuda radi.

Svog je gazdu pretvorio u markiza od Karabasa, dok je seljake za sitniš nagovorio kako kralju treba reći da je sva zemlja u vlasništvu njegovog gospodara markiza od Karabasa.

Svi mi stariji koji smo nazočili njihovom tumačenju fabule... a još predstavu nisu ni pogledali u Kazalištu lutaka - bili smo iznenađeni poznavanjem tematike. 

Na red su došli tovari, odnosno magarci. Blage i pitome životinje koje su zapostavljene. Skoro pa nigdje spomena, pa ni u dječjim literaturama.  

Bez tovara na otocima je u staro doba bilo nemoguće živiti. U misima se iz polja na tovarima uskim stazicama prenosilo grožđe, drva, sabun za kuće graditi, gušterne.

Dica su pažljivo slušala starije te povremeno na Google-u provjeravali informacije u stilu, „Google zna najbolje“.  

Kako i ne bi kada je rič o tovarima, jer njihovo rodno mjesto Sali prvo je započelo sa ljetnom manifestacijom pod nazivom Saljske užance u kojima su tovari glavne zvijezde prigodom dugootočke utrke pod nazivom Trke tovarov.

Sali je također jedino misto na svitu koje ima svoju znamku, original nad originalima Tovareću mužiku, brand prepoznat na čitavoj zemaljskoj kugli.

Na fotografiji vidimo Hanu Milić, učenicu 3. razreda, Marijelu Orlić, učenicu drugog razreda, Danu Dominisa, učenika drugog razreda, Matu Šešelju, učenika  2. razreda, Lovru Milića, učenika prvog razreda te Teodoru Milić, polaznicu saljskog Dječjeg vrtića Orkulice“. U društvu učenika i predškolca na fotografiji je i Danijel Milić, jedan od roditelja djece.   


Reci što misliš!