Lifestyle

odluka hzzo-a

Dijabetičari u strahu: S tržišta bi mogle nestati trakice za mjerenje glukoze

Dijabetičari u strahu: S tržišta bi mogle nestati trakice za mjerenje glukoze
Thinkstock

Gotovo 300 tisuća osoba oboljelih od šećerne bolesti strahuje da bi s tržišta mogle nestati precizne trakice i aparati za mjerenje glukoze u krvi.

Naime HZZO je, u skladu sa zakonom, početkom godine snizio nabavnu cijenu tih pomagala, no tvrdi da razloga za zabrinutost nema.

Za oboljele od šećerne bolesti korištenje preciznih trakica i aparata za mjerenje glukoze u krvi je svakodnevica, a postupak rutina. Točna vrijednost je ključna jer o njoj ovisi doza inzulina. No otkad je HZZO snizio svoju nabavnu cijenu dijabetičari strahuju da će s tržišta nestati precizne trakice.

Kažu da je cijena snižena za 20 posto. "To je velika razlika te je stoga za proizvođače koji imaju kvalitetne proizvode uopće neisplativo da dolaze na naše tržište", žale se, javlja HRT

Iz HZZO-a pak kažu da je riječ  o zakonskom niveliranju cijena koje nije provedeno dvije godine. No pitanje je hoće li zbog toga s tržišta nestati pojedini proizvodi jer zasad je dijabetičarima na raspolaganju 30-ak vrsta trakica za mjerenje glukoze. 

Inače prema projekcijama, HZZO će nivelacijom cijena dijagnostičkih trakica ove godine uštedjeti 24 milijuna kuna. Za taj novac, poručuju, uvest će na listu najnovija pomagala.


Reci što misliš!