Lifestyle

bez stresa

Vikend na Paklenici, poslastica za zaljubljenike u visine

Vikend na Paklenici, poslastica za zaljubljenike u visine

U potrazi za dnevnom dozom prirode, ali i pjesme, druženja i poslastica poput peke planinari kreću prema Planinarskom domu Paklenica. Krenete li od parkirališta iz Starigrada, trebat će vam oko dva sata, a vikend bez mobitela i stresa zajamčen je.

Dom raspolaže s oko 50 ležaja u višekrevetnim sobama, kuhinjom i blagavaonicom i otvoren je svakodnevno tijekom čitave godine. Za noćenje se preporučuje ponijeti vreću za spavanje, piše portal punkufer.

Nacionalni park Paklenica, koji se nalazi na jugoistočnoj, primorskoj strani Velebita, obuhvaća dva usporedna bujična klanca, Veliku i Malu Paklenicu s liticama višim od 300 metara.

Strme stijene obrasle šumama crnoga bora poslastica su za zaljubljenike u visine, stoga ne čudi da je Paklenica naše najznačajnije alpinističko penjačko područje, poznato i izvan Hrvatske. Ime joj dolazi od "pakline", borove smole koja se koristila za zacjeljivanje rana, kao luč (za osvjetljavanje), za premazivanje drvenih brodova i dr. 

Među mnogobrojnim krškim pojavama ističu se špilja Manita peć i okomita stijena Anića kuk koja je najviša na Velebitu, visoka oko 400 metara.

Manita peć je pak najljepša špilja Paklenice i jedna od najljepših u Hrvatskoj. Istražena je u duljini od 175 metara. Svojom prostranošću i ljepotom oduševljava posjetitelje. U njoj je više golemih podzemnih dvorana sa sigama fantastičnih oblika.

Najveća dvorana duga je 65 m, široka 40 m, visoka 32 m. Pojedini stalagmiti izrasli s njezina dna visoki su 20 metara.


Reci što misliš!