Lifestyle

3, 2, 1, kuhaj!

Mateja Domitrović Sabo: Voljela bih ostati u gastronomiji do kraja života jer se ne vidim nigdje drugdje

Mateja Domitrović Sabo: Voljela bih ostati u gastronomiji do kraja života jer se ne vidim nigdje drugdje

Jedina ženska članica žirija popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' otkrila nam je njezinu najveću strast, na kojim projektima trenutno radi te gdje se vidi u budućnosti.

Razgovarali smo s gastronovinarkom Matejom Domitrović Sabo koja sebe smatra velikom obožavateljicom gastronomije te često kaže kako je hrana njezin život. Njezina ljubav i strast prema namirnicama toliko je zarazna da se u svakoj riječi može osjetiti, a nadamo se da će se jednaki doživljaj prenijeti i na slijedeće redove u kojima ćete imati priliku pobliže upoznati jednini ženski član RTL-ovog kulinarskog žirija.

Sve se vrti oko hrane

Ljubav između hrane i Mateje postoji oduvijek, a spoj hrane i posla došao je potpuno neplanski te promijenio njezin život zauvijek.

„Hrana mi je postala glavna preokupacija te se spontano nametnula kao posao. Hrana me jako zanima i konstantno se družim s ljudima koji imaju slične interese kao i ja te često svi zajedno kuhamo i razgovaramo o hrani“, kazala je Mateja koja je veliki zaljubljenik u talijansku, španjolsku i francusku kuhinju.

„Volim talijansku, španjolsku, posebice francusku kulturu stola jer je od njih sve poteklo. Oduševljava me njihova gastrokultura i gastrotradicija jer se kod njih odmalena uči da je stol nekakvo centralno mjesto u kući, nekakav oltar oko kojeg se svi okupljaju i zajedno objeduju.

Sviđa mi se to što oni na dnevnoj razini hrani pridaju toliku važnost te im to nije samo zadovoljavanje osnovnih potreba već potpuno uživanje i pravi život sa hranom“, istaknula je Mateja te smatra da takav trend polako dolazi i u Hrvatsku, iako se kod nas još uvijek prvenstveno gleda na količinu hrane na tanjuru.

Svestranost joj je vrlina

Već drugu sezonu za redom, Mateja se odlično snalazi kao član kulinarskog žirija u kojem zajedno s kolegama Tomislavom Špičekom, Matom Jankovićem te Ivanom Pažaninom komentira jela kuhara amatera.

„Dečki su odlični, sjajno odrađuju svoj posao, a mene nasmijavaju do suza. Zabavno nam je na snimanju i stalno se u pauzama družimo te zajedno jedemo jer uvijek netko ponese nešto što je spremio kod kuće pa se tako častimo“, otkrila je Mateja koja nema problema s tim da je jedina ženska osoba u žiriju, iako joj ponekad zna biti teško s tri muškarca.

„Rekla sam im da ponekad znaju biti komplicirani kao pet baba jer svatko zahtjeva svoje“, našalila se Mateja.

Osim što sudjeluje u popularnom kulinarskom showu, ova šarmantna gastronovinarka intenzivno radi na još nekoliko različitih projekata kojima je jedna stvar zajednička – promocija hrane. Aktivna je na projektu naziva 'Jedi što vrijedi' koju je pokrenula Hrvatska gospodarska komora s partnerima u kojem se prvenstveno promovira jadranska riba. Uz to i dalje surađuje s 'Dobrom hranom' te ima vlastitu kolumnu u mjesečniku 'Dom i dizajn - Vrt' u kojoj svaki mjesec predstavlja jednu namirnicu.

„Na Ravnicama u Zagrebu imamo zajednički vrt gdje uzgajamo povrće, a moj je zadatak da svaki mjesec odaberem jednu namirnicu iz vrta, napišem nešto o njoj i skuham jedno jelo te sve to opišem u kolumni“, objasnila je Mateja koju osim kulinarstva vrlo interesira i vrtlarstvo te uzgoj namirnica.

Planovi za budućnost

„Jako me zanima proizvodnja i uzgoj hrane jer jako volim raditi rukama, volim raditi u vrtu jer mi kontakt sa zemljom puno znači. Zbog toga bih se mogla zamisliti na nekom imanju gdje uzgajam domaće voće i povrće te surađujem s ljudima sličnih interesa i zanimanja“, priznala je članica žirija koja ne skriva svoje želje da se jednog dana možda okuša i u nešto konkretnijem kuhanju.

„Ja nisam profesionalni kuhar, ali danas ima puno vrhunskih kuhara koji nisu školovani, a i dalje su sjajni. Voljela bih se jednog dana možda okušati i u tome, ali ne bih htjela voditi ozbiljni restoran, već bih baš voljela kuhati hranu za svaki dan, hranu koju svi volimo jesti i hranu koju ja volim. Htjela bih kuhati u jednom opuštenom prostoru u kojem vlada kućna atmosfera, gdje dolaze ljudi koje znaš i gdje se kuha hrana koja veseli ljude. Nikad se ne zna, možda jednog dana budete jeli iz mog lonca namirnice koje su rasle u mom vrtu“, otkrila je Domitrović Sabo koja ne zna što je točno čeka u narednim godinama, ali jedno sa sigurnošću može potvrditi.

„Voljela bih ostati u gastronomiji do kraja života jer se ne vidim nigdje drugdje. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti, ali moja budućnost je definitivno hrana“, zaključila je zadovoljno Mateja.

Simpatičnu Mateju pratite od ponedjeljka do četvrtka u RTL-ovom showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'.


Reci što misliš!