Lifestyle

biti fit

Kako smršaviti deset kilograma?

Kako smršaviti deset kilograma?
Pexels

Mršavljenje je još uvijek tabu tema današnjice. Dok jedni zagovaraju brze dijete u kojima u samo 10 dana možete skinuti 10 kilograma, drugi zagovaraju čarobne pilule, koje imaju isti učinak, dok vi sjedite pred televizorom i gledate serije.

Takozvane “brze dijete” mogu učiniti da izgubite 10 kilograma viška, no ti izgubljeni kilogrami će se vratiti istom brzinom kojom ste ih skinuli, budući da se u 10 dana brze dijete može izgubiti samo voda, a ne masno tkivo.

Što se tiče čarobnih pilula, nazovimo ih tako sarkastično, one neće raditi i mršavjeti umjesto vas, no ako pričamo o dodacima prehrani, oni uvelike mogu poticati vaš organizam da gubi masti, a uz to ostaje zdrav.

Zaboravite na brzi gubitak kilograma jer ćete u tom slučaju gubiti samo vodu, kilogrami će se brzo vratiti, a vi ćete biti nezadovoljni. Dakle isključimo sada i ubuduće, brze dijete uz pomoć kojih skidate 10 kg u 10 dana i fokusirajmo se na zdravo mršavljenje.

U kojem vremenskom roku mogu skinuti 10 kg?

Gubitak kilograma varira od osobe do osobe i zapravo uglavnom ovisi o metabolizmu, a naravno i o uloženom trudu. Ako je metabolizam brz, kilogrami će se naravno i skidati brže, a ako je spor, biti će potrebni neki dodaci kako bi se on ubrzao. Ovdje možete pročitati kako ubrzati metabolizam.

Nikada se nemojte izgladnjivati kako bi brzo skinuli višak kilograma, radije se okrenite zdravoj prehrani i vježbanju. Zdrava prehrana i vježbanje će naravno imati sporiji učinak od izgladnjivanja, no kasnije vam se ti kilogrami neće tako brzo vratiti.

Neki razumni vremenski period za skidanje 10 kg bi otprilike bio 2 do 3 mjeseca.

Moram li stalno trčati kako bi skinula 10 kg?

Još jedna pogreška kod mršavljenja je biranje samo kardio treninga. On je zapravo vrlo dobar za mršavljenje, no ako ćete samo trčati, gubit ćete uz masno tkivo i mišiće, što nikako nije preporučljivo. To će rezultirati mlohavim tijelom, dakle u tom slučaju ništa od zategnute stražnjice i snažnog trbuha.

Radije kombinirajte kardio trening s treningom snage. Utega se ne morate bojati, oni će vam pomoći da zategnete mišić i oblikujete tijelo, a ako radite s utezima manje kilaže, nećete se “nabildati”.

Isto tako, kada radite kardio trening, nemojte se ograničavati samo na traku za trčanje, već u svoju rutinu vježbanja uvrstite vožnju bicikla, plivanje ili veslanje.

Budite strpljivi i skinite kilograme na pravilan i zdrav način. S brzim dijetama dogodit će se to da ćete kilograme izgubiti, kilograme vratiti još brže, a onda ćete biti vrlo nezadovoljni i samo se sve više debljati.

Par mjeseci za gubitak do 10 kg ipak nije puno, a dugoročno ćete biti puno zadovoljniji svojim tijelom i uspjehom, piše Kreni zdravo.


Reci što misliš!