Lifestyle

navike i potrebe

Bismo li trebali početi jesti četiri puta dnevno?

Bismo li trebali početi jesti četiri puta dnevno?
Thinkstockphotos.com

Iako se mnogima pet do šest manjih obroka u danu čine kao ideal, nisu svi istog mišljenja i potreba. Nekome je dovoljno u danu pojesti samo tri velika obroka, ali se stručnjaci u zadnje vrijeme sve češće bave mišlju da bi se broj obroka u danu trebao ustabiliti na četiri.

Iako, ideal je teško pronaći. 

Teško je odrediti idealan broj obroka u danu uz toliko različitih ljudi, navika i potreba. Nije ni isto želite li jesti da mršavite, održavate liniju ili se trudite udebljati, piše Index.  

Stručnjaci koji se bave pitanjima prehrane, nutricionisti, ali i fitness treneri kojima se klijenti često obraćaju za pomoć, klijentima obično savjetuju pet-šest obroka u danu, ali mnogi negoduju jer za to, kažu, nemaju vremena.

"Nemaju se vremena posvetiti kvalitetnim obrocima - smisliti što će jesti, planirati obroke unaprijed i pripremiti ih", kazao je Brian St. Pierre, stručnjak za fitnes i prehranu pri Precision Nutritionu. "Mnogima se to čini zastrašujućom idejom, iako su brojna istraživanja pokazala da se jedenjem više obroka u danu češće potiče takozvani metabolički poticaj. Međutim, tu svakako moramo spomenuti broj unesenih kalorija, jer je zapravo konačan broj kalorija u danu jedini važan ako želimo stvoriti kalorijski deficit, suficit ili jesti uravnoteženo, prema pravilima, svaki dan.''

"Istraživanja jesu pokazala da češći obroci ubrzavaju metabolizam, ali je isto važno naglasiti da se metabolizam pokreće sukladno količini unesenog goriva. Na primjer, muškarac koji treba jesti 3000 kalorija dnevno mogao bi ih pojesti u šest obroka od 500 kalorija ili tri od 1000 kalorija, ali će na kraju dana učinak biti jednak", pojasnio je.

Uz to, ne odgovara svima ista prehrambena strategija.

Tko jede šest puta dnevno, obično svaka dva do tri sata pojede manji obrok, tako da cijelo vrijeme ima osjećaj da je sit, iako se nijedan put nije doista najeo. Tada koji put zna pojesti malo više, što vodi do viška kalorija, dok oni koji jedu samo tri puta dnevno često tad pojedu previše jer su već bili suviše gladni.

"Nekima ne odgovara nijedna od te dvije strategije pa im zato najradije savjetujem da počnu jesti četiri obroka", otkrio je St. Pierre.

To su doručak kod kuće, užina i ručak za ponijeti na posao te večera opet kod kuće. Tako ipak trebaju planirati manje obroka (od pet ili šest), iako na koncu opet sve ovisi o tome kako se tko najbolje osjeća.

Želite li doznati koliko bi obroka vama možda najbolje odgovaralo, St. Pierre ima savjet: ne zamarajte se onime što kažu knjige, radije osvijestite kakav je vaš dnevni raspored i kako vama najviše odgovara.

Netko jednostavno voli često grickati i takvima preporučuje pet-šest obroka, ali manjih, dok onima koji se vole konkretno najesti preporučuje tri normalna obroka, a za jedan međuobrok, u terminu kad im najviše odgovora, neka pojedu grickalice, desert ili voće. Tako će spriječiti predugo čekanje na sljedeći obrok te neće pojesti previše. Uz to će jesti grickalice te će imati tri obroka s kojima će se dovoljno najesti.


Reci što misliš!