Lifestyle

stati na loptu

Deset znakova da zbog posla ugrožavaš vlastito zdravlje

Deset znakova da zbog posla ugrožavaš vlastito zdravlje

Ponekad nam se tijekom radnog tjedna nakupi toliko stresnih sati, da u petak jednostavno izgorimo i onda provedemo vikend u pidžamama, jedemo što nam prvo padne pod ruku i buljimo u TV u blagoj komi (što je potpuno suprotno od rada, ali nije baš isto što i zadovoljstvo).

Može li nam se početi događati da ne znamo raditi ništa? Čak i kada dođe vrijeme godišnjih odmora, stres je toliko jak da se ni na godišnjem ne možemo opustiti.

Rad i Zdravlje

Svatko mora raditi. Jer tako mi uzdržavamo sebe, naše obitelji, te zadovoljavamo naše potrebe u svrhu sreće i ispunjenja. Ipak, statistike pokazuju da je izuzetno opasno kada se ne možemo isključiti nakon posla i kada ne shvaćamo činjenicu da  previše rada utječe loše na naše zdravlje i dovodi do neuravnoteženog života.

Ovo su neki znakovi da možda previše radite:

1. Zdravstveni problemi

Bolesti se mogu pojaviti i u rasponu od uglavnom nezapaženih psihičkih problema, pa sve do drugih fizičkih problema kao što su gojaznost. Ili previše jedete ili premalo. Zglobovi su postali toliko kruti da si gotovo ne možete priuštiti neke vježbe jačeg intenziteta.

2. Kognitivni problemi

Primjećujete lošije pamćenje. Netko vam je nešto rekao prije samo nekoliko trenutaka, a vi ste zaboravili što vam je rekao.

3. Lošiji međuljudski odnosi

Zapustili ste odnos s obitelji i prijateljima. Imate malo vremena koje možete provesti s njima. Kada konačno izađete s obitelji ili prijateljima van ili na ručak, vaš zabrinuti um ne može prestati razmišljati o poslu.Takav stres podiže barijere između vas i vaših najmilijih.

4. Donosite kući nedovršen posao

S povećanjem količine posla više niste u mogućnosti razlikovati radno vrijeme od slobodnog vremena. Ne prestajete razmišljati o svom poslu, čak i ako ste na odmoru.

5. Osjećate konstantni umor

Ujutro se teško budite, previše se oslanjate na kavu, otežano se koncentrirate. Osjećate kao da ste ostarijeli barem 10 godina u samo jednoj godini.

6. Vama dominiraju negativne misli

Vaš misaoni proces je uznemiren i pod stresom. Mogu vas iziritirati i male stvari, iako ne želite biti takvi.

7. Niža razina zadovoljstva

Možda vam postaje teže osjetiti zadovoljstvo u stvarima u kojima ste nekada uživali. Te stvari više nemaju svoje boje i ponekad počinjete sumnjati u smisao svog života.

8. Lako se isfrustrirate

Sada se vrlo lako i brzo isfrustrirate i to u mnogim stvarima.

9. Slaba učinkovitost na poslu

Vaša profesionalnost i stručnost više nisu na najvišoj  razini. Vi se i dalje trudite, ali rezultat više nije isti kao prije jer tijelo ne može više pratiti isti tempo posla.

10. Slabija samokontrola

Možda se ulovite kako se lako predajete drugim stvarima, jer osjećate umor i ispuhanost.

Nažalost, postalo je pravilo, da vas netko vaš iz obitelji ili prijatelj nazove i kaže vam kako je zaglavio na poslu i neće stići na vrijeme. Postoji nekoliko razloga za to, a pritisci ovdje igraju znatnu ulogu. Jer počnete osjećati grižnju savjesti ako bi otišli na kraju radnog vremena, a ostalo vam je još puno toga za odraditi. Osjetite krivnju kada su drugi još na svojim radnim mjestima, a vi ste spremni otići kući.

Da bi to izbjegli, uvijek moramo biti svjesni svojih prava. Ako ste pristali i dogovorili se da radite do određene točke, do tada i radite i zatim napustite radno mjesto za taj dan. Sve je stvar vježbe. To je posao u kojem ste zaposleni i vi ga obavljate, ako ste s vremenom pretrpani poslom kojeg ne stižete u određenom vremenu obaviti, taj dodatni posao je trebao biti dogovoren unaprijed, a ne tijekom radnog dana. Vi ništa ne činite loše, dapače, zauzmite se za sebe.

Pokušajte na drugačiji način umjesto na teži

Ako se previše dajete poslu, onda prestajete uživati. Iako ponekad i ne volimo posao, ne bismo ga trebali mrziti. Umjesto da sami sebe trgate i gurate jače, pokušajte drugačije. Isprobajte različite metode rada, umjesto da trošite previše vremena na radnom mjestu.

Postavite si određene ciljeve. Umjesto da kažete; “ostajem na poslu dok ne završim s ovim“, možete reći; “napravit ću teže dijelove sada, a onaj lakši dio ću završiti ujutro”. To će biti poticaj  da i ovaj teži dio završite ranije, a moći ćete uživati u svom slobodnom vremenu s manje stresa.


Reci što misliš!