Lifestyle

trčimo, plivamo, bicikliramo!

Zadarski proljetni festival sporta i rekreacije

Zadarski proljetni festival sporta i rekreacije
Dino Stanin/PIXSELL

U travnju se trči noćna utrka na Poluotoku, dočekuje se etapni spektakl Tour of Croatia, dok je u svibnju triatlon u Falkensteineru, peti Wings for Life i Zadar Outdoor Festival!

Od 17. travnja s početkom glamuroznog biciklističkog eventa Tour of Croatia do 13. svibnja sa završetkom Zadar Outdoor Festivala, Zadar i zadarska regija bit će u znaku vrhunskih sportskih i događaja rekreacije kojima će se obilježiti proljeće i turistička predsezona.

Kao i dosad, Zadar će ponovno biti domaćin globalne humanitarne manifestacije Wings For Life na kojoj se očekuje oko osam tisuća trkača iz cijelog svijeta, a program će obilježiti i tradicionalni Falkensteiner Punta Skala Triatlon te sve popularniji Zadar Night Run, noćna utrka na Poluotoku koja promovira trčanje i rekreativno bavljenje sportom. U ljeto nas polako uvodi Zadar Outdoor Festival sredinom svibnja. No, krenimo redom. 

Biciklistička utrka Tour of Croatia održava se četvrtu godinu uzastopno u trajanju od šest dana kroz šest etapnih utrka na stazi dužnoj od tisuću kilometara, a nakon što starta 17. travnja u Osijeku, najbolji hrvatski i drugi europski i svjetski biciklisti u Zadar dolaze 18. travnja. Biciklistička karavana potom se seli u Trogir gdje će startati treća etapa utrke, dok će se četvrta etapa voziti 20. travnja od Starigrada (NP Paklenica) do Crikvenice. Tour of Croatia ove će godine ponuditi najzahtjevniju utrku dosad u višoj kategoriji Svjetske biciklističke organizacije, a ugostit će momčadi najvišeg biciklističkog ranga čija će se borba za postolja gledati putem televizijskog prijenosa na svim kontinentima. 

Dan kasnije nakon starta biciklističke etape od Starigrada, na Poluotoku će se 21. travnja trčati Zadar Night Run 2018., kao jedinstvena cestovna utrka koja se održava u samom centru grada Zadra. Riječ je o trkačkom spektaklu koji se održava u formatu tri utrke u jednoj; trkači biraju utrku od 2,5 km, 5 km ili 10 km, odnosno jedan do četiri kruga oko stare jezgre grada sa istovremenim startom u 21:00.

Zadar Night Run od profesionalnih trkača i rekreativaca prepoznat je kao poseban doživljaj, prije svega zbog noćne svježine za utrku, svjetlosnih efekta, atraktivne glazbe i brojnih navijača na cesti. Kako nema sličnih atletskih događaja, zadarska noćna utrka jedna od najvažnijih i najatraktivnijih cestovnih utrka ovakvog tipa u regiji.

Od 3. do 5. svibnja slijede prava uzbuđenja za ljubitelje triatlonskih utrka uz obilježavanje malog jubileja – peto izdanje Falkensteiner Punta Skala Triatlona. Glavna utrka, pojedinačno i u štafeti, i dalje ostaje poludistanca (1900-90-21), ali s promijenjenom satnicom u 10:00 sati. Akvatlon (50-500 metara) će imati pojedinačni start (time-trial), s tim da će plivačka dionica biti odrađena u 25 metarskom bazenu hotela Diadora, dok će trčanje biti samo u varijanti 5 km s ograničenim brojem sudionika na 150.

Ovaj cjelokupni događaj pomaknut je na početak svibnja zbog prikladnijih temperatura zraka i mora, a zbog ranijeg datuma održavanja glavni pokrovitelj triatlonskih utrka, Falkensteiner Punta Skala Resort, također je u mogućnosti svima ponuditi vrhunske smještajne kapacitete po izrazito povoljnim cijenama.

S rezervacijom se ostvaruju i popusti na startnine i ekstra bonus startninu za Wings For Life utrku koja počinje 6. svibnja. U protekle četiri godine ova je međunarodna humanitarna utrka, koja ima svoje zadarsko izdanje sa startom kod Foruma, okupila oko 20 tisuća trkača iz Hrvatske i svijeta, a sam pokret Wings for Life World Run svoju je priču počeo s ciljem sadržanim u retoričkoj poruci – kako ozljede leđne moždine učiniti izlječivima.

Dok se taj cilj ne ostvari, priča neće dobiti točku, pa je stopostotni iznos startnina i donacija i dalje namijenjen neprofitnoj zakladi Wings for Life. Zadarska je utrka svaki put dosad bila potpuno rasprodana, na njoj su nastupili brojni poznati hrvatski sportaši i slavne osobe, a 2017. godine okupila je rekordnih osam tisuća prijavljenih trkača.

Na koncu, brojne proljetne sportske manifestacije zaokružit će Zadar Outdoor Festival od 11. do 13. svibnja, koji će s utrkama, izletima s vodičima, radionicama i gastronomskim doživljajima Zadra i zadarske regije – ponuditi ponešto za svakoga.

Evo i zašto: zadarska regija poznata je u svijetu kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu, a njezine ljepote karakterizira iznimna geografska raznolikost zbog čega je idealna za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. More, kopno, rijeke i planine zadarske regije tako će se na četiri svibanjska dana pretvoriti u prirodna sportska borilišta.

U vodama Zadarskog kanala održat će se tri natjecanja: jedriličarska regata, plivački maraton i utrka kajaka.


Reci što misliš!