Lifestyle

ima li nuspojava?

Prava istina o mršavljenju uz jabučni ocat

Prava istina o mršavljenju uz jabučni ocat
Thinkstock

Kim Kardashian i još neki celebrityji kunu se da su uz pomoć jabučnog octa s lakoćom izgubili višak kilograma, a k tome im se i zdravstveno stanje neviđeno poboljšalo. Ako ti to zvuči kao totalna budalaština, prilično si u pravu, tvrde neki znanstvenici. Jabučni ocat nije nikakav dijetni preparat.

Naravno, ako salatu redovito začinjavaš jabučnim octom i maslinovim uljem, a ne majonezom ili nekom sličnom kalorijskom bombom, sigurno ćeš smršavjeti. Ali u tom slučaju dobar je bilo koji ocat, ne samo jabučni, a dokaza da bi baš jabučni ocat bio posebno zdrav doista nema, piše miss7. Ako se baš želiš sama uvjeriti kako jabučni ocat djeluje na organizam, evo što možeš očekivati i na što neki liječnici upozoravaju.

1. Imunitet ti zapravo može pasti

Znanost kaže da probiotici i zdrave bakterije u probavnom sustavu povoljnu utječu na imunitet. Jabučni ocat je, doduše, rezultat fermentacije koja ima probiotička svojstva, ali ipak ne sadrži dovoljno probiotika da bi se to osjetilo na imunitetu. Štoviše, ako malo pretjeraš s octom, možda ćeš izbaciti ostale hranjive namirnice iz jelovnika, što će negativno djelovati na tvoj obrambeni sustav.

2. Bit ćeš slaba

Ako misliš živjeti uglavnom na napitcima na bazi jabučnog octa, možeš očekivati gubitak kilograma, ali i potpuni gubitak snage, a ubrzo i zdravlje. Želiš li unijeti jabučni ocat u jelovnik, neka ti on bude dio obroka, začin za salatu ili, pomiješan s vodom, osvježavajući napitak koji je zdraviji od gaziranih i zaslađenih kupovinih pića, a ne zamjena za voće, povrće i bjelančevine.

3. Možda ćeš izgubiti na težini, ali samo privremeno

Kilogrami koje ćeš gubiti zapravo su pretežno voda, i čim je nadomjestiš, bit ćeš teška koliko i prije - kao uostalom i na svakoj brzinskoj dijeti nakon koje se metabolizam usporava pa na kraju završiš s više kilograma nego što si imala prije dijete.

4. Bit ćeš još gladnija

Mnogi članci na internetu tvrde da jabučni ocat smanjuje apetit, ali to je čista izmišljotina. Ne samo da ti neće umanjiti potrebu za jelom, nego će  ti najvjerojatnije otvoriti apetit - u prvi čas, kad se napiješ vode s octom, želudac će ti biti pun, ali kad to izmokriš, navalit ćeš na sve pred sobom. 

5. Mogla bi imati ozbiljnih problema sa želucem

Jabučni ocat je kiseo pa ga neki ljudi vrlo teško podnose. Ako boluješ od ulceroznog kolitisa ili jednostavno imaš osjetljiv želudac, najbolje je da jabučni ocat izbjegavaš. Na kraju: jabučni ocat, i svaki drugi ocat, odličan je i nekaloričan začin za salatu te ukusan dodatak jelima, ali nije nikakav čudotvorni napitak pa nemojte ni očekivati čudo.

 


Reci što misliš!