Lifestyle

Četiri najčešća problema s kosom i načini kako ih riješiti

Četiri najčešća problema s kosom i načini kako ih riješiti
Thinkstock

Svaka žena ima dane kad joj je frizura loša. Ipak, neki problemi su ozbiljniji od drugih. Mi ti donosimo najčešće i kako ih se riješiti.

1. Šteta nanesena toplinom i preparatima 

Trebaš kupiti neki proizvod za vlaženje kose, pogotovo vrhova koji se jako uništavaju toplinom.

Također bi bilo dobro da koristiš masku za kosu. Možeš je napraviti i sama kod kuće. Internet je pun recepata, a najčešći su oni s maslinovim uljem, jajem ili majonezom.

2. Masna kosa

Ovakvo stanje posljedica je pretjeranog izlučivanja loja, a mogu ga uzrokovati naslijeđeni faktori, loša prehrana, neuravnoteženost hormona, stres ili nepravilna njega.

Bitno je izbjegavati preparate koji sadrže uljne sastojke ili silikone, a koji kosu dodatno otežavaju i maste. Masnu kosu možeš prati češće, obavezno u mlakoj vodi. Šampon neka bude prozirne strukture (nikako ne kremaste), a ne preporučuje se korištenje regeneratora. Možeš koristiti i šampon za suho pranje, a mi preporučujemo i ocat.

3. Perut i ljuskice

Ljuskice po kosi i odjeći te svrbež vlasišta dva su najčešća problema koje izaziva perut. Ponekad je uzrok jednostavno suha koža na lubanji ili loša reakcija na proizvode koje koristiš. Pokušaj promijeniti proizvod koji koristiš.

U nekim slučajevima je potrebno zatražiti liječničku pomoć, kao npr. kod psorijaze ili bakterijskih infekcija.

4. Gubitak kose

Žena u prosjeku dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Uzrok pretjeranog ispadanja najčešće je stres. Promjene sa štitnjačom ili hormonima te autoimune bolesti također mogu biti uzrok. No, ako primijetiš kako ti je kosa počela značajnije padati, najbolje rješenje je potražiti savjet liječnika.


Reci što misliš!