Lifestyle

vježbanje

60 sekundi istezanja koje će olakšati bolove u leđima

60 sekundi istezanja koje će olakšati bolove u leđima
Thinkstock

Dugotrajno sjedenje loše utječe na našu kralježnicu i uzrokuje bolove u donjem dijelu leđa koji su postali gotovo svakodnevna pojava s kojom se bori sve više ljudi.

Ako i trpite kronične bolove u leđima, sigurno ćete imati koristi od ovih umirujućih vježbi istezanja kralježnice za koje ćete izdvojiti samo minutu svog vremena.

Ove vježbe možete izvoditi odmah nakon buđenja još u krevetu ili na podu, a pružaju gotovo trenutno olakšanje kad su u pitanju bolovi.

Pogledajte gore u videu detaljne upute za vježbe.

Najčešći uzroci kronične križobolje
• teški fizički rad
• loše držanje
• neadekvatno istezanje prije vježbanja
• nepravilno podizanje teških predmeta
• dugo sjedenje

Autori ovih jednominutnih vježbi, ponudili su niz primjera za istezanje i opuštanje, te ublažavanje kroničnih bolova u leđima, te dodali fluidnost kralježnici, što će rezultirati povećanju protoka krvi u leđima i smanjenju  boli. Sve što vam treba je dovoljno prostora da legnete na pod, opustite se i dišite. Vježbe traju samo jednu minutu, a jako pomažu.

Pitanja i odgovori:

1. Kada ću osjetiti olakšanje?

Ova istezanja se odnose na ključna područja koja uzrokuju bolove u leđima, stoga se olakšanje osjeti odmah. Ali kao i u svakoj vježbi, morate biti redoviti.

2. Trebam li ponavljati ove vježbe?

To je vaš izbor. U osnovi, kada osjetite olakšanje, ove vježbe će ući u vaš dnevni ritual. Ujutro čim se probudite, na poslu ili u sredini dana, te netom prije odlaska na počinak. Ovo je raspored kojeg ćete vjerojatno htjeti slijediti.

3. Jesu li vježbe sigurne ako već imam neke ozljede?

Ako su prisutne bilo kakve ozljede, prvo se konzultirajte sa svojim liječnikom prije početka bilo kakve fizičke aktivnosti, uključujući i istezanje.

4. Je li potrebno točno slijediti upute vježbi?

Za optimalan povratak i ublažavanje boli u leđima, da, slijedite upute točno kako su prikazane u videu.


Reci što misliš!