Lifestyle

rezultati istraživanja

Zašto se često vraćamo bivšim partnerima?

Zašto se često vraćamo bivšim partnerima?

Zasigurno poznajete mnoge parove koji su nekoliko puta prekinuli i ponovno se pomirili, a možda ste i sami bili dio takvog odnosa. Zašto nam je ponekad toliko teško otići? Zašto se često vraćamo bivšim partnerima?

Razmislite o svom posljednjem prekidu. Kakve su bile vaše emocije prema partneru? Istraživanja su pokazala da se mnogo parova neposredno prije prekida osjeća ambivalentno. Istraživači su ispitivali ljude o njihovim razlozima zbog kojih žele otići ili pak ostati u vezi. Mnogi su odgovorili kako bi željeli ostati s partnerom jer su mnogo uložili u odnos, zbog obiteljskih obaveza ili nade da će se odnos poboljšati, odnosno promijeniti. Čak 66% ljudi reklo je da želi ostati blizu svog partnera. 

S druge strane, oni koji su željeli otići, kao glavni razlog za odlazak naveli su česte svađe ili pak  narušeno povjerenje. 

Ipak, ono što je najviše iznenadilo istraživače je otkriće o tome kako je čak 49 posto osoba koje su željele prekinuti odnos ili pak su predale zahtjev za razvod zapravo imalo pomiješane emocije prema partneru. Iz tog se razloga mnogi od njih kasnije vraćaju bivšem partneru. 

Stručnjakinja za odnose Jane Greer tvrdi kako ta činjenica i nije tako iznenađujuća jer, čak i ako stvari u odnosu ne funkcioniraju najbolje, postoje i mnoge pozitivne stvari i karakteristike partnera koje će nam nedostajati u slučaju prekida. Iz tog je razloga uvijek teško biti sto posto siguran da je prekid najbolje rješenje. 

Problemi se također javljaju i nakon donošenja odluke o prekidu, dok ostanemo sami. Tada se javljaju sumnja i razna pitanja o tome „što ako…“.  

Autori studije su istaknuli i kako se sumnja i želja za obnovom odnosa češće javlja kod osobe koja je prekinula. Osjećaj ambivalentnosti objašnjava zašto mnogi parovi često prekidaju, mire se i tako u krug. 

Kako Greer tvrdi, prirodno je biti zbunjen nakon prekida i treba pričekati da se stvari vrate na svoje mjesto. Najvažnije je fokusirati se na to hoće li se vaš život poboljšati ili ne nakon što ste prekinuli s partnerom. Smatrate li da je prekid najbolje rješenje za vas, onda pronađite aktivnosti i nova iskustva koja će nadomjestiti ono što ste izgubili u vezi.

Ako ste nesigurni treba li prekinuti ili ne, postoje jasni znakovi koji ukazuju na to da odnos ne funkcionira kako bi trebao a česte svađe, izbjegavanje partnera, nedostatak povjerenja i komunikacije samo su neki od tih znakova. Nakon prekida trebali biste obrisati bivšeg partnera s društvenih mreža jer bi vas u protivnom mogla uhvatiti nostalgija za obnovom odnosa. Pronađite nove hobije i zanimaciju kako biste ispunili svoj život te kako ne biste neprestano razmišljali o bivšem partneru, savjetuje Greer.

Večernji.hr


Reci što misliš!