Lifestyle

pripazite!

Šest loših navika koje mogu opasno naštetiti zdravlju

Šest loših navika koje mogu opasno naštetiti zdravlju

Osim što su pomalo odvratne, ove navike mogu naštetiti zdravlju na načine o kojima dosad možda nismo razmišljali

Svatko od nas zasigurno se uhvatio s usred jedne od ovih navika. No osim što su pomalo odvratne, one mogu naštetiti zdravlju na načine o kojima dosad možda nismo razmišljali. Možda je napokon došlo vrijeme da se odreknemo ovih sklonosti.

1. Škrgutanje zubima

Zvuči više iritantno nego opasno, no škrgutanje zubima može se razviti u opsesivnu naviku zvanu bruksizam. Kod nekih osoba škrgutanje zubima može biti tako snažno da može odlomiti komad zuba, a zabilježeni su i slučajevi ranjavanja jezika tim odlomljenim dijelovima.

2. Grickanje noktiju

Može dovesti do potpunog gubitka noktiju. U slučaju da do toga ipak ne dođe, nokti bi mogli postati natečeni, crveni, osjetljivi te bi se oko njih mogli stvarati gnojne naslage, a nokti bi se mogli odvajati od kože.

3. Stiskanje prištića

S prištićima nije lako, no stiskanje može izazvati još gore rezultate. Ako prištiće stišćete dugim i oštrim noktima, najvjerojatnije ćete izazvati upalu ili oštetiti kožu kojoj onda prijeti rizik da se i sama upali. Takva upala mogla bi se proširiti dubljim dijelovima kože zbog čega biste mogli biti prisiljeni potražiti medicinsku pomoć.

4. Kopanje nosa

Osim što prstima u nos unosimo bakterije, istovremeno oštećujemo tkivo i omogućavamo tim bakterijama da uđu u krv. U nos vodi nekoliko arterija koje se mogu oštetiti oštrim noktima i izazvati krvarenje, a u najgorem slučaju može doći do oštećenja nosnog septuma, što zahtjeva operacijski zahvat.

5. Hodanje bez obuće u teretani

Teretane su prljave i znojne, bez obzira na to koliko vrijedne čistačice bile, što znači da bosi izlažete opasnosti da pokupite stotinu različitih vrsta bakterija i gljivica ili čak razvijete atletsko stopalo. Crvenilo, svrbež i ljuštenje kože, sve to vrlo je lako razviti kad su vam stopala vlažna, bilo od znoja ili tuširanja.

6. Ne održavanje mobitela čistim

Postoje istraživanja koja dokazuju da su mobiteli prljaviji od javnih wc školjki, što nije ni čudno ako razmislimo koliko ga diramo i prisjetimo se da to ne činimo uvijek čistim rukama. Kad takve telefone prislanjamo na lice, često se stvaraju prištići ili neka druga kožna  iritacija. 

 


Reci što misliš!