Lifestyle

zašto baš namočeni?

Bademi namočeni u vodu veliki su izvor zdravlja

Bademi namočeni u vodu veliki su izvor zdravlja
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tko još nije čuo za bademe i to koliko su zdravi? Zasigurno su svi čuli, no jeste li znali da su još zdraviji ako ih preko noći ostavite namočene u vodi?

Bademi su prirodan izvor vitamina E, cinka, kalcija, magnezija i Omega 3 masnih kiselina, što ih čini namirnicom koju bismo svakodnevno trebali konzumirati.

Ali zašto bismo ih trebali namakati u vodi?

Suhi bademi sadrže enzim inhibitore u koži ploda koji postoje kako bi ga zaštitili dok se on ne namoči kako bi proklijao. Kad ih se otopi u vodi, ti se enzimi otpuštaju. Konzumacija natopljenih badema (i ostalih orašastih plodova) puno je zdravija jer je takve plodove lakše probaviti, a hranjiva im je vrijednost veća.

Kakve su zdravstvene koristi badema koje namočimo u vodi?

Dobri su za zdravlje srca. Izvor su proteina i kalija, te vitamina E koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i povišenog kolesterola, te magnezija koji pomaže u prevenciji srčanog udara. 

Izvor su energije. Sadrže mangan, bakar i riboflavin, sastojke koji ubrzavaju proizvodnju energije i metabolizam.

Koriste koštanom tkivu. Sadrže fosfor koji učvršćuje kosti i zube te sprječava osteoporozu.

Regulira krvni tlak i sprječava tumore crijeva. Bademi sadrže elemente koji pomažu kretanju tvari kroz crijeva i sprečavaju nakupljanje opasnih tvari.

Dobri su za zdravlje mozga.  Sadrže riboflavin i L-karnitin, dva sastojka koja povećavaju aktivnost mozga, a time i umanjuju rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti.


Reci što misliš!