Lifestyle

oprez!

Dermatolozi nikad ne bi stavili na svoju kožu ovih pet proizvoda

Dermatolozi nikad ne bi stavili na svoju kožu ovih pet proizvoda
Thinkstock

Iako toga često nismo svjesni, koža je naš najveći organ i treba voditi računa o tome što stavljamo na nju jer sve što dođe na kožu ulazi u krvotok.

Osim toga, treba birati najbolje za kožu kako bi što dulje ostala elastična, zdrava i mlada.

Možda bi bolje bilo zapitati se što ne treba stavljati na kožu. Odgovor na to pitanje daju stručnjaci - dermatolozi. Ovo je pet proizvoda za koje oni kažu da ih nikada ne bi koristili na svojoj koži, prenosi Život i stil.

1. Sprej za sunčanje

Dr. Rachel Nazarian iz Schweiger dermatološkog instituta u New Yorku kaže da nikada ne bi koirstial sprej za sunčanje jer se na taj način ne može nanijeti dovoljno zštitnog sredstva na kožu. "Polovica sredstva rasprši se po zraku, dio udahnete, a dio završi na koži. Jednostavno to nije ispravan način za nanošenej", kaže Nazarian.

2. Ulje za brzo tamnjenje

Za sve one koji vole preplanulu put i 'prženje' na suncu (molimo vas nemojte to činiti), imamo loše vijesti. Ulja za brzo tamnjenje sadrže prenisku zaštitu od sunca i začepljuju pore.

3. Tonik

Čišćnjenje, tonik, hidratacija - ova tri koraka dugo su bila temeljno pravilo za njegu lica, no dermatolozi su promijenili stav. "Mnogi tonici sadrže alkohol koji isušuje kožu. Ne koristim tonik i ne vidim zašto bih ga trebala koristiti", kaže Nazarian.

Njezina kolegica dr. Jennifer Chwalek istog je mišljenja. Ona umjesto tonika koristi ružinu vodicu koju ujutro nakon umivanja nanese na lice. "Otkrila sam da ružina vodica umiruje i hidratizira moju kožu. kada mi je koža presuha nanesem na nju serum s vitaminom C i kremu za sunčanje", zaključuje Chwalek.

4. Parabeni

Parabeni su konzervansi koji čuvaju proizvode od kvarenja. U novije vrijeme došli su na crnu listu i iako zasad još nema jakih dokaza da štete zdravlju, dermatolozi preporučuju izbjegavati ih. "Parabeni su definitivno tabu sastojak i moje je mišljenje: 'Zašto riskirati?'", kaže dermatolog dr. Kenneth Mark.

5. Pilinzi

Priizvodi koji sadrže mikrogranule na crnoj su listi isto kao i parabeni. "Oni mehanički oštećuju kožu i zaista su loši. Ja biram proizvde koji je nježno, kemijski čiste poput glikolne kiseline", kaže Chwalek. 


Reci što misliš!