Lifestyle

intima

U ovih deset mitova o vaginama možete prestati vjerovati

U ovih deset mitova o vaginama možete prestati vjerovati
Thinkstock

Priče o vaginama prenose se generacijama. Od priči iz dvadesetog stoljeća kada se ženama govorilo da moraju ispirati vaginu, do modernog vremena u kojemu razni gurui u vaginu stavljaju kuglice od žada i kapsule sa šljokicama, mitovi o tome što treba raditi su razni.

Razne su priče koje govore o tome što je dobro, a što ne za vaginu ili što je moguće, a što ne, piše Index. I dok se nekim primjerima lako nasmijati i odmahnuti rukom, do problema dolazi kada ljudi počnu vjerovati u nešto što je samo priča, jer to može na njihovo zdravlje ostaviti opasne posljedice.

Upravo zato ekipa Insidera razgovarala je s ginekologinjom Alyssom Dweck, autoricom knjige-vodiča za vaginalno zdravlje, kako bi s njom razjasnili neke mitove o vaginama koji mogu utjecati na reproduktivno zdravlje.

Ovo je 10 mitova o vaginama u koje možete prestati vjerovati:

1. Vaginu morate prati posebnim proizvodima

Ne morate. Vagina se sama čisti.

"Nadam se da ćemo za vrijeme mojeg života razbiti mit da je vagina odvratno mjesto. To je najveći mit po meni", rekla je doktorica Dweck.

Već desetljećima proizvođači higijenskih proizvoda za žene iskorištavaju seksistički mit da su vagine same po sebi prljave te da ih stoga treba prati parfumiranim kupkama, maramicama i sličnim. Istina je da se vagina sama čisti, a dodavanje proizvoda s jakim mirisom zapravo može napraviti više štete nego koristi.

"Kada njezi dodate puno proizvoda s mirisima, posebno maramice ili kupke, tada remetite prirodnu ravnotežu mikroba koji trebaju biti u vagini", rekla je ginekologinja Dwight. Dodala je kako ti proizvodi mogu izazvati iritaciju i svrbež te kako mogu povećati šansu za gljivične ili bakterijske infekcije.

2. Tampon se može zagubiti u tijelu

Ovo tehnički nije moguće, a doktorica Dweck je pojasnila kako je otvor grlića maternice premali da bi se kroz njega provukao tampon.

"Ipak, žene često zaborave izvaditi tampon, ili im se pomjeri preduboko u vaginu. Skupa s njim digne se i končić kojim se tampon vadi i više ga se ne može pronaći", rekla je doktorica i poručila kako u ordinaciji to lako prepoznaju.

"Nekada nam dođu pacijentice koje kažu da osjete neobičan miris iz vagine za koji ne znaju od čega dolazi. Ipak, mi već iz hodnika prepoznajemo da se radi o tamponu koji je tamo već neko vrijeme. To nije tako neobično", rekla je doktorica.

3. Gljivičnu infekciju možete izliječiti jogurtom ili češnjakom

Ne možete. Općenito, nije dobro stavljati hranu u vaginu, poručila je doktorica.

Peckanje i svrbež simptomi su gljivične infekcije koju najčešće uzrokuje prevelika količina kandide u vagini. Lijekovi protiv gljivica su najefektivniji način liječenja infekcije, ali razni izvori na internetu tvrde da se infekcija može riješiti i prirodnim lijekovima poput češnjaka ili jogurta.

Doktorica Dweck objasnila je kako ovo nije dokazana metoda.

Dodala je ipak kako jogurt može pomoći ublažavanjem simptoma jer daje osjećaj hlađenja, ali nema posebnu moć borbe protiv gljivica.

4. Svaki put kada vas dolje zasvrbi - znači da imate gljivičnu infekciju

Ovo nije točno. Doktorica Dweck pojasnila je kako većina žena pomisli da se radi o gljivičnoj infekciji, ali i dodala kako to ne mora biti točno.

Hormonalne promjene, iritacija izazvana proizvodima koje koristite ili stidne uši mogu izazvati svrab. Zato je najpreporučljivije posjetiti ginekologa prije nego što sami zatražite lijek u ljekarni, misleći da se radi o gljivičnoj infekciji.

5. Iscjedak znači da nešto nije u redu

"Iscjedak je normalan posebno za vrijeme ovulacije, tada dolazi do najviše iscjetka. Kod nekih žena dolazi i do pojave iscjetka neposredno pred menstruaciju. Dakle, većina žena će s godinama znati što je normalno u njihovu ciklusu", rekla je.

Ipak, dodala je i kako žene u menopauzi, pušačice i žene koje piju tablete za kontracepciju ili antihistamine mogu imati manji iscjedak. Ipak, ono što je ključno je utvrditi puno što je normalno za vas, a kada primijetite promjene poput neobičnog mirisa ili boje, posjetite ginekologa.

"Ako imate veliku količinu sasušenog iscjetka na gaćicama svakog dana ili ako se osjećate da svaki dan morate nositi mali uložak, posjetite ginekologa", dodala je doktorica.

6.  Možete se napiti ako u vaginu stavite tampon natopljen u alkohol

Skupina istražitelja otkrila je 2014. godine kako tampon ne može upiti dovoljno alkohola da biste se napili. Oni su u svojem istraživanju u alkohol natapali različite tampone u određenom vremenu i mjerili koliko su alkohola upili.

Zaključili su da teško kliničko opijanje nije moguće tako. Najprije su testirali tampone s aplikatorima, a potom one bez aplikatora. Kod tampona bez aplikatora koji se više natopio alkoholom, ginekologinja Jen Gunter istaknula je kako je gotovo nemoguće umetnuti u vaginu natopljeni tampon bez da najveći dio alkohola iz njega iscijedite.

To nemojte ni pokušavati.

"Ne pokušavajte ovo doma", rekla je doktorica Dweck. "Vjerojatno bi ovo peklo", dodala je.

7. Nešto nije u redu ako ne doživite vaginalni orgazam za vrijeme seksa

Većina žena ne doživljava vaginalni orgazam tijekom seksa. Doktorica Mary Jane Minkin u svojem vodiču o reproduktivnom zdravlju žena napisala je kako brojne žene trebaju klitoralnu stimulaciju kako bi doživjele orgazam. Stoga, ako i vi spadate u te žene, to nije ništa neobično.

Osim toga, kako piše Insider, neki seksolozi i liječnici sugeriraju da uopće ne postoji vaginalni orgazam. Umjesto toga, tvrde kako do svakog orgazma kod žena dolazi do neke vrste stimulacije klitorisa, što ima smisla kada znate da je većina klitorisa unutar vagine.

"Klitoris nije samo jedna mala točka", poručila je doktorica.

8. Vagina će se opustiti ako se ne seksate

Vagina se zbog puno seksa neće trajno rastegnuti. "Iako se vagina u nekim trenutcima čini rastezljivijom, a u nekim krućom, to je nevjerojatan organ koji je jako elastičan i prilagodljiv", rekla je doktorica Dweck.

Dodala je kako vaginalni porod može dovesti do toga da vagina postane malo labavija, ali dodala je i kako Kegelove vježbe mogu pomoći.

9. Netaknut himen znači da ste djevica

Ideja da nepostojanje himena znači da ste se seksali nije točna. Točno je da se himen može rastegnuti ili potrgati za vrijeme prvog seksa, ali do toga može doći i prilikom fizičkih aktivnosti, medicinskih postupaka ili upotrebe tampona.

10. Ako imate spolnu bolest, simptomi će biti vidljivi na vagini

"Dok se nekim ženama pokažu simptomi za klamidiju, gonoreju ili sifilis, kod nekih infekcija nema nikakvih simptoma. Zapravo, rekla bih kako oko 50 posto žena koje imaju, primjerice, klamidiju, toga uopće nisu svjesne", rekla je doktorica Dweck.

Kod žena neke spolne bolesti koje se ne liječe mogu dovesti do neplodnosti ili teških oštećenja na reproduktivni sustav, zbog čega su testiranja na spolne bolesti jako važna.


Reci što misliš!