Lifestyle

#litoidemala

Nalazi li se pred nama jedno od najtoplijih ljeta u povijesti?

Očekuje nas vruće i suho ljeto. U cijeloj Europi bit će toplije od prosjeka, s tim da je vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu najveća u središnjim i jugoistočnim dijelovima kontinenta.

Najneugodnija vrućina uz najviše toplinskih valova u Francuskoj, sjevernoj Italiji i Njemačkoj gdje je i vjerojatnost za požare ove godine znatno veća nego na malo umjerenijem Mediteranu, prenose vijesti.rtl.hr.

Na Balkanskom poluotoku i prema istoku, nakon kišnog proljeća ponovno će zavladati suša no prilično je izvjesno da će uz obale Tirenskog, južnog dijela Jadranskog i Jonskog mora sušu ipak povremeno prekidati intenzivnija kiša.

Tako će se i dijelovi Hrvatske, posebno istok i jug, naći na trasi povremenih oluja koje će prekidati dulje periode suše. Drugim riječima, dana s kišom bit će manje od prosjeka, no količinski kiše neće baš svuda tako nasušno faliti. Ako promatramo pojedinačne mjesece, najsušniji će u cijeloj zemlji biti srpanj, a dulji toplinski valovi očekuju se u prvom dijelu kolovoza.

Razdoblja s temperaturom iznad 32 stupnja na kopnu mogu trajati i deset, pa i više dana, no očekujem ipak malo manje vrlo vrućih dana nego prošle godine.
Izrazitih ekstrema i približavanja temperature nepodnošljivoj brojci 38 bit će također manje nego što smo imali prošlih godina. 

 


Reci što misliš!