Lifestyle

#ženskikantun

Jesu li muškarci krivi za PMS?

Jesu li muškarci krivi za PMS?

Postoji istraživanje koje će sigurno naići na prilično hladan prijem kod muškaraca koje ih je optužilo da izazivaju PMS kod žena

"Oni dani u mjesecu" mogu se odnositi na menstruaciju, barem u reklamama koje misle da su diskretne, a u muškom razgovoru to znači PMS, kraticu od koje se svakom muškarcu u vezi diže kosa na glavi.

To su oni dani kad oko drage treba hodati na prstima i biti uslužan i dobar, jer, eto, nju muče "ženski problemi". S tim se ne slaže Jane Ussher, voditeljica istraživanja na Sveučilištu Leicester koja tvrdi da PMS nema veze sa ženama već s - muškarcima!

Podrobna analiza žena koje pate od PMS-a i one koje su toliko sretne da ga nemaju pokazala je da biološke razlike među njima "tih dana" zapravo uopće nema, što bi značilo da hormoni ni na koji način ne utječu na pojavu PMS-a.

U stvari, tvrdi Ussher, PMS je posljedica niza različitih faktora kako u tijelu, tako i van njega, a u fokus stavlja muškarce koji mogu uzrokovati nestanak simptoma, no češće ih pogoršavaju i naglašavaju. Pažnja koju muškarci poklanjaju svojim partnericama je, po njenom mišljenju, ključ pojave PMS-a.

Njene su rezultate potvrdili i psiholozi Sveučilišta u Sidneyu koji su zaključili da današnje žene imaju toliko posla u uredu i kod kuće da jednostavno nemaju vremena za sebe, što svakih mjesec dana uzrokuje PMS, a intenzitet ovisi jedino o podršci partnera. 

Metro-portal.hr


Reci što misliš!