Lifestyle

savjeti za ljepši spol

Sedam zdravstvenih razloga zašto bi svaka žena trebala - masturbirati

Sedam zdravstvenih razloga zašto bi svaka žena trebala - masturbirati
Javier Sánchez Mingorance

Zbog ovih ćeš razloga sigurno razmisliti o 'solističkoj izvedbi' večeras. Adeeti Gupta, specijalistica opstetrike i ginekologije za Women's Health donosi zdravstvene dobrobiti masturbiranja te koje sve biološke sisteme u tvom tijelu pobuđuje orgazam

Masturbiranje će ti pomoći lakše zaspati

'Ići u krpe' nakon orgazma definitivno će ti pomoći ljepše i dublje zaspati, kaže Gupta.

"Otpuštanje stresa nakon dobrog seksa ili masturbacije može poboljšati san je te dovede u dobro stanje, bez stresa", objašnjava.

Prema National Sleep Foundation, orgazmi također potiču razine estrogena, hormona koji između ostalog produljuje regenerativni REM san. 

Podizanje libida pojačava funkcije mozga 

Orgazmi potiču orgazme. Jednom kada počneš podiže se fizičko uzbuđenje koje pojačava i seksualnu želju. Ovaj proces traži od tvog mozga i više aktivnosti. Masturbiranjem se jačaju ti kanali u mozgu pa je lakše 'upaliti' taj sistem kad god poželiš.

Masturbiranje je poput antidepresiva

Tvoje opuštanje sa samom sobom pokrenut će bujicu hormonskih aktivnosti u tvom mozgu. "Taj proces uključuje kompleksno otpuštanje serotonina i dopamina koji su slični 'sretnom' stanju hormonske ravnoteže u mozgu", objašnjava Gupta.  

Ona to naziva konekcijom "Mozak - Vagina"; jednostavno objašnjeno - "sretna događanja 'tamo dolje' vode do sretnih događanja u mozgu", objašnjava. 

Pomaže dovođenju kisika u tvoj mozak 

Masturbiranje ima dodatnih dobrobiti za mozak, kaže Nan Wise, kognitivna neuroznanstvenica i seksualna terapeutkinja. "S orgazmom, događa se puno aktivacija mnogih dijelova mozga, što znači da puno kisika dolazi do mozga", objašnjava.

Općenito govoreći, pojačan protok krvi i kisika koji dolazi zbog povećanja uzbuđenja - ili od tjelovježbe - je dobro za tvoju sivu tvar (krucijalnu za sve u mozgu od sjećanja do donošenja odluka). 

Wise objašnjava kako je ova cirkularna vježba efektivna za mozak kao i za tijelo. "Ono što radimo jest da dajemo mozgu lijepu, prirodu vrstu pražnjenja", kaže. 

Pomaže smanjenju boli 

Samozadovoljavanje prema istraživanjima može pomoći u smanjenju boli. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Cephalalgia, istraživači su otkrili kako je seksualna aktivnost pomogla smanjiti migrenu kod čak 60% pacijenata. U drugoj se pak studiji otkrilo kako vaginalna samo-stimulacija može značajno povećati prag boli. Kad bi masturbacija dovela do orgazma, prag boli povećao se za 75% kod pacijenata.  

Može ojačati mišiće zdjelice 

Doseći orgazam nije laka stvar - ponekad se čak čini kao dobra tjelovježba. Baš kao i svaka druga tjelovježba, masturbiranje ti može pomoći ojačati mišiće, pogotovo u području zdjelice, kaže Wise. 

Tijekom masturbiranja "događaju se spontane ili nekontrolirane kontrakcije tih mišića", kaže. "Baš kao i svaki drugi mišić, kad ih koristiš, postaju snažnijima". Najbolji dio? Istraživanja su pokazala i kako žene s jačim zdjeličnim mišićima imaju jaču seksualnu želju i jače orgazme.  

Masturbiranje oslobađa od stresa

"Kemikalije koje se otpuštaju tijekom ugodnih aktivnosti poput genitalne stimulacije i orgazama otpuštaju stres", objašnjava Wise terapeutski učinak ovog čina.  To ima veliki utjecaj na tvoje zdravlje i preko razine napetosti, kaže Wise. 

Stres je jako loš za naše zdravlje, od srčanih bolesti preko pretilosti, depresije do narušenog imuniteta, upozorava. 

Zato razmisli o ovome kao izgovoru da si rezerviraš u svome rasporedu redovite sesije sa samom sobom - iz zdravstvenih razloga.

Izvor: Zdrava krava


Reci što misliš!