Lifestyle

kućni ljubimci

Kako vam kućni ljubimci poručuju da nisu dobro

Kako vam kućni ljubimci poručuju da nisu dobro

Kućni ljubimci veselje su svojim vlasnicima i oni su spremni učiniti gotovo sve kako bi njihov dlakavi član obitelji živio zdrav, sretan i zadovoljan život. Ipak, životinje ne znaju govoriti, pa tako ne mogu riječima kazati što ih muči

Donosimo vam desetak signala koje vam upućuju vaši ljubimci kad traže pomoć.

Brzo se zadišu - ako vaši ljubimci plitko dišu nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, to nije ništa čudno. Međutim, ukoliko se to dogodi, a da se nisu bavili aktivnošću, može biti znak da vam je ljubimac pod stresom ili ima problema sa srcem, pa biste ih trebali odvesti veterinaru.

Letargični su - ukoliko se ne žele igrati omiljenim igračkama, a umjesto toga se samo izležavaju na svojoj prostirci, mogao bi biti razlog za uzbunu. Takvo ponašanje, naime, ukazuje na probleme sa srcem. Osim toga, neuobičajeno letargično ponašanje vašega ljubimca može ukazivati i na to da su ih napali krpelji ili drugi nametnici.

Ližu samo jedno mjesto - iako se životinje ližu više puta tijekom dana, ako primijetite da opetovano liže samo jedan dio tijela, odvedite ga veterinaru, jer vam na taj način vjerojatno pokazuje da ga nešto jako boli.

Nadutost i povraćanje - ako se ovo događa vašem ljubimcu, dvije su mogućnosti, ili su zaraženi glistama ili imaju problema s probavom.

Odbijaju jesti - ako stalno odbijaju hranu i, posebice, vodu, znak je da morate odmah djelovati, jer je odbijanje hrane simptom brojnih bolesti.

Otekline - kad mazite svoga ljubimca, obratite pozornost ima li na tijelu neke otekline, za koje ne znate. Ukoliko ih nađete, dobro ih proučite, može se raditi o običnoj modrici, ali može biti i nešto ozbiljnije u pitanju.

Pogrbljeno ili izvijeno držanje - ovakvim držanjem životinje poručuju da ih nešto jako boli. Ako se vaš dlakavi ljubimac ovako ponaša, znak je da odmah morate otići veterinaru, jer se može raditi, među ostalim, i o bubrežnim kamencima.

Prislanjaju glavu uza zid - ukoliko vaš pas ili mačka stalno zuri u zid ili prislanja glavu o tvrde površine, velika je vjerojatnost da imaju problema s nervnim sustavom, koji može upućivati na brojne probleme, pa čak i tumor. Odvedite ih veterinaru.

Skrivaju se - ukoliko vaš pas ili mačka odjednom počne izbjegavati kontakt ili se počne skrivati po kući, pritom se čudno ponašajući, jasan je signal da biste ih trebali odvesti veterinaru, jer su se vjerojatno ozlijedili ili su bolesni.

Vidljiv treći kapak - treći kapak je kod mačaka vidljiv tek kad zaspu, ali ako ostane vidljiv cijeli dan i praktički prekrije polovicu oka, mačku odvedite veterinaru, jer ova pojava može ukazivati na virusne infekcije.

Metro-portal.hr


Reci što misliš!