Lifestyle

fit kantun

Jednom zauvijek otklonimo dilemu: Hoćemo li se udebljati od voća?

Jednom zauvijek otklonimo dilemu: Hoćemo li se udebljati od voća?
Thinkstock

Kako to da je voće došlo na loš glas?! Ali da, u sveopćoj histeriji oko dijeta i različitih newage prehrambenih režima, dogodilo se i to da nam sugeriraju kako treba izbjegavati voće želimo li smršavjeti.

Prije se govorilo "Jedna jabuka na dan i doktora z kuće van!", no danas se "najmanje lošim" smatra jedino bobičasto voće. Banana je tako prema najnovijem trendu LCHF (Low Carb High Fat) zakonom zabranjena, pa čak i to OK voće (bobičasto) preporučuje se servirati s tučenim vrhnjem koje će usporiti apsorpciju šećera u krvi, piše Story.

O voću kao izvoru zdravlja u svojoj je knjizi "Detoks program od A do Ž", koja je nedavno objavljena u izdanju Planetopije, pisala Dunja Gulin, žena koja se čitav život bavi zdravom prehranom i koja svaki mjesec objavljuje svoje kolumne u magazinu Sensa.

Ona je analizirala sve oprečne preporuke o voću kojima smo svjedočili posljednjih desetljeća: od frutarijanizma (koje voće smatra idealnom hranom za čovjeka) do LCHF-a (koji tvrdi da ga je jako važno ograničiti). "Tradicionalni makrobiotički pristup prehrani voće tretira isključivo kao desert koje ne treba jesti sirovo i na prazan želudac, već ga je preporučljivo termički obraditi kako bi postalo lakše probavljivo. Također se ne preporučuje konzumacija tropskog voća u hadnijim krajevima i hladnijih godišnjim dobima.

Pokret pod nazivom Fit For Life, koji je bio najpopularniji 80-ih godina prošlog stoljeća, preporučuje da se voće i voćne sokove konzumira isključivo same, na prazan želudac, u prvom dijelu dana, nikad popodne i navečer. To pravilo objašnjava činjenicom da je voće bogato enzimima koji pročišćavaju tijelo te ga je najbolje jesti ranije ujutro jer stimulira probavu. Voće u kombinaciji s drugom hranom ubrzava fermentaciju koja uzrokuje nadimanje, lošu probavu i druge probleme", piše Dunja u knjizi "Detoks program od A do Ž" i napominje kako je slatko okus koji tijelu daje energiju te da nisu svi šećeri isti.

"Pristupi prehrani koji se protive redovitoj konzumaciji voća svoje stavove opravdavaju činjenicom da je voće bogato šećerima, a šećeri nisu dobri. Istina je da konzumacija hrane bogate rafiniranim oblicima šećera uzrokuje debljinu, hrani viruse i bakterije i pogoršava već narušeno zdravstveno stanje.

No šećer iz voća nije isti kao rafinirani šećer, a konzumacijom voća unosimo još i pregršt nutrijenata nužnih za zdravlje.

Osim toga, istraživanja pokazuju kako nema povezanosti između konzumacije veće količine voća i povećane tjelesne težine", pojašnjava autorica knjige "Detoks program od A do Ž".

 


Reci što misliš!