savjeti
Pet tajni pravih majstora roštilja
Roštiljanje se čini kao jednostavan zadatak, samo treba zapaliti vatru i ispeći meso... naravno, to ne može biti dalje od istine nego što jest, jer se i tu trebaju primijeniti neki trikovi kako bi to što stavljate na tanjur bilo ne samo jestivo, već i ukusno
Kako vam na tanjuru ne bi bili zagoreni ćevapi, suha piletina ili nepečeni šnicli, evo pet malih tajni majstora roštilja.
Začinite meso na vrijeme - pravi majstori roštilja dobro znaju da su začini i priprema mesa jednako, ako ne i više, bitna kao i samo roštiljanje. Koristite kvalitetnu morsku sol, luk, češnjak i crni papar, a to će stvoriti finu hrskavu koricu na površini mesa. Začini trebaju dovoljno vremena da se stope i prodru u meso pa je potrebno barem jedan sat prije roštilja začiniti ga.
Napravite pravu marinadu - svaki majstor ima neku svoju marinadu s tajnim sastojcima, no marinada od soli, malo smeđeg šećera, ružmarina, češnjaka i crnog papra dat će mesu poseban okus i aromu. Možete isprobati i marinadu od melase, timijana, limuna i češnjaka po receptu kuhara iz Galvin Green Man Puba u Velikoj Britaniji koji su otkrili za Independent.
Pripremite roštilj - morate ga pripremiti na vrijeme. Želite peći meso iznad žara, a ne na 'živoj' direktnoj vatri. Zapalite brikete barem sat vremena prije nego što počnete peći meso. Užareni briketi dat će mesu fini okus i omogućiti karamelizaciju što će rezultirati sočnim mesom.
Izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme - mesu dopustite da dođe na sobnu temperaturu. Na taj ćete način skratiti vrijeme pripreme i omogućiti da se meso jednako ispeče.
Pustite da meso odstoji - kada završite grilanje, pustite da meso odstoji barem 10 minuta. Meso će se 'opustiti' pa će se sokovi bolje rasporediti unutar odreska i bit će intenzivniji, ako malo 'odsjednu'. Osim toga, vi ćete imati vremena pripremiti priloge i umake.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Mnogima je danas život bez perilice posuđa nezamisliv, no da bi perilica dugo i kvalitetno prala posuđe potrebno se posvetiti i njezinom održavanju, a korak je to koji mnogi preskaču ili zaboravljaju.
-
S ovim trikovima kućanski poslovi će vam oduzimati puno manje vremena, a sve će biti besprijekorno čisto.
-
Ako ste u srednjim godinama i debljate se postepeno, vjerojatno smatrate da je razlog usporenje metabolizma zbog godina. Je li to zbilja tako?
Izdvojeno
-
Kako biste reagirali na tvrdnju da kod sebe imate stotine ili čak tisuće eura vrijednosti o kojoj nikad niste razmišljali? Vjerojatno biste odmahnuli rukom u nevjerici. No, imamo dobre vijesti za Vas: bogatiji ste nego što mislite!
-
Nastavlja se "prepucavanje" Daniela Radete, gradskog vijećnika i predsjednika GO SDP Zadar te gradonačelnika Branka Dukića oko nezakonite građevinske dozvole koje Radeta u serijalu objavljuje na svom Facebook profilu.
-
Ekološka manifestacija “Uz more, za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske” održala se danas na plivarici Škoda koja je jutros u 11 sati isplovila iz zadarske luke Gaženica prema Ugljanu gdje se provela akcija izvlačenja odbačenih ribarskih mreža iz mora.
-
Ove godine za Međunarodni dan plesa, Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom za svoje sugrađane i ljubitelje plesne umjetnosti pripremilo je veliki plesni događaj.
Reci što misliš!