Lifestyle

8 razloga zašto bi Zagreb trebalo biti vaše sljedeće odredište za odmor

8 razloga zašto bi Zagreb trebalo biti vaše sljedeće  odredište za odmor

Zagreb nije samo glavni grad nego i kulturno središte Hrvatske.

Sa 900 godina bogate povijesti iz rimskog doba, imate puno toga za vidjeti u Zagrebu.

Danas, Zagreb ima atrakcije i znamenitosti koje odgovaraju svakom ukusu i interesu. Većina ih je na pješačkoj udaljenosti.

Savršen je grad za šetnju jer do bilo kojih značajnijih znamenitosti i događaja je lako doći.

Glavni grad Hrvatske živi i diše povijest. Otkrijte arhitektonsku i prirodnu ljepotu te mnoge tajne iz prošlosti istražujući povijesne palače i lutajući starim ulicama.

S jedne strane možete se divit tradicionalnim i suvremenim umjetničkim djelima ili istraživati ​​tradicionalne i jedinstvene muzeje, a s druge strane, vaše večeri mogu biti ispunjene noćnim izletima, glazbenim ili kazališnim predstavama ili jednostavno možete pronaći vaš omiljeni bar ili pub.

Smještaj u Zagrebu

Zagreb nudi odličan izbor smještaja: hotela, hostela i privatnih iznajmljivača. Odličan hotel u Zagrebu je hotel Aristos jer se nalazi u blizini zračne luke (što je odlično ako putujete avionom), a opet se nalazi blizu centra grada i dobro je povezan javni prijevoz.

Ako preferirate privatne iznajmljivače booking.com ili airbnb su odličan resurs za pronalazak privatnog smještaja. Prilikom odabira smještaja obratite pažnju na recenzije i lokaciju samog smještaja (koliko je udaljen od centra grada).

Otkrijte nekoliko ideja što treba vidjeti i raditi u Zagrebu.

Njegova intrigantna gradska slika

Za razliku od većine zapadnoeuropskih gradova, zagrebački gradski krajolik fascinantna je mješavina klasične austrougarske arhitekture i krhke socijalističke strukture. Neke od amblemskih zgrada u gradu uključuju i ikonu, šareni krov crkve sv. Marka i dvostruke tornjeve zagrebačke katedrale koji se nadvijaju nad glavnom hrvatskom prijestolnicom.

Hrvatska kultura kave

Ovisnici o kofeinu bit će u svom elementu u glavnom gradu Hrvatske. Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti dok šetate po središtu Zagreba bit će beskrajan niz terasa punih ljudi koji piju kavu. Uz mješavinu talijanskih, turskih i austrougarskog utjecaja, kultura kave ovdje je prepuna povijesti.

U blizini je prirode

Za one koji vole boraviti u prirodi, Zagreb ima daleko više ponuda od prosječnog europskog grada. Planina Medvednica koja se nalazi iznad glavnog grada Hrvatske nudi prekrasan pogled na Zagreb. Do početka šumske staze potrebna vam je samo kratka vožnja tramvajem od centra grada.

Njegov povijesni Gornji grad

Smješten na dva brežuljka okruženog zidinama u doba renesanse, najstarija zagrebačka četvrt ima mnoge glavne atrakcije grada. Slikoviti srednjovjekovni dio hrvatskoga glavnog grada ima svoju najimpresivniju arhitekturu i sjajne poglede na ostatak grada.

Hrvatsko pivo i vino

Za one koji nisu toliki ljubitelji kave nakon zalaska sunca gradska jezgra pretvara se u zabavu na otvorenom. Epicentar zagrebačkog noćnog života nalazi se na Tkalčićevoj ulici, u kojoj se nalazi puno barovima i restorana.

Ljubitelji piva imaju veliki izbor lokalno proizvedenih piva u Craft Roomu. A oni koje vole vino obavezno se moraju zaustaviti najljepšem wine baru i vinoteci u gradu, u Bornsteinu na Kaptolu.

Domaći proizvodi

Uživajte u okusu lokalnog života pregledavanjem tržnice Dolac, šarene tržnice voćem i povrćem na otvorenom, u slikovitom okruženju starog grada. Također, možete posjetiti i Mali Plac, tjedni događaj koji promiče lokalne proizvode malih proizvođača.

Jedno od najljepših groblja u Europi

Smješteno na nižim obroncima planine Medvednica, groblje Mirogoj dom je grobova mnogih poznatih hrvatskih ličnosti. Njegova veličanstvena arkada prekrivena lišćem s impresivnom arhitekturom izvana koja pruža mirnoću i mir iznutra. Krivudave staze groblja obložene su skulpturama i lijepo ukrašenim grobnicama.

Avantura na Plitvičkim jezerima

Ako boravite u Zagrebu više od par dana možete to iskoristiti za jednodnevni izlet do raskošnih Plitvičkih jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka.


Reci što misliš!