Lifestyle

fitness i rekreacija

Pet stvari koje treba jesti nakon treninga

Pet stvari koje treba jesti nakon treninga

Fizička aktivnost troši mnogo energije, a tijelu se teško oporaviti ako se energija ne nadopuni u roku od 15 do 30 minuta nakon završetka treninga

U nastavku vam donosimo 5 namirnica koje pomažu tijelu u brzoj regeneraciji. 

Biljni čajevi - pogotovo čajevi od yerba mate, pomažu tijelu u bržem procesuiranju proteina i ugljikohidrata, a istraživanja su pokazala da su čak efikasniji od vode te da ih je bolje piti nakon treninga zbog efikasnijih rezultata. 

Jaja - također potiču stimulaciju sinteze u mišića nakon treninga, no iako neki preporučuju konzumaciju samo bjelanjaka, potrebno je unositi cijela jaja.

Mliječni proteini - prema istraživanjima, devet grama mliječnih proteina može biti dovoljno za stimulaciju sinteze proteina u mišićima, pomažući u oporavku nakon vježbanja. Osim mlijeka, proteini se mogu pronaći i u drugim mliječnim proizvodima, primjerice u grčkom jogurtu, kefiru, rikoti ili svježem siru. 

Omega-3 masne kiseline - znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Washingtonu sugeriraju unos omega-3 masnih kiselina zato što pomažu u sintezi mišićnih proteina te povećavaju veličinu mišićnih stanica. Najviše ih se može pronaći u ribljim proizvodima, a kao najbolji izvor navodi se losos. 

Ugljikohidrati - konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima pravi je put prema reduciranju pada imuniteta nakon teškog treninga. Dobar izbor su slatki krumpiri, žitarice i voće, a pogotovo kvinoja koja uz to i regulira šećer u krvi. 

Metro-portal.hr


Reci što misliš!