Lifestyle

ljepota & zdravlje

Pet savjeta za sprječavanje nastanka strija

Pet savjeta za sprječavanje nastanka strija
@yanalya / Freepik

Strije su normalna pojava na tijelu muškaraca i, mnogo češće, žena bez obzira na tip kože, godine osobe ili izgled tijela. Ne uzrokuju bol ili zdravstvene probleme, no mnogima smeta njihova prisutnost pa se pitaju kako spriječiti njihov nastanak

Najčešće se pojavljuju uoči prebrzog rasta tijela kada širenjem kože kolagen i elastična tkiva mogu popucati, što uzrokuje stvaranje strija. Najprije ih karakterizira ljubičasta, crvena ili roza boja koja nakon nekog vremena nestaje, a strije postaju manje vidljive. No, nikada ne nestaju u potpunosti. 

Donosimo vam 5 stvari koje mogu spriječiti nastanak strija:

Hidratantni losioni - iako ne postoje kreme i losioni koji u potpunosti sprječavaju pojavu strija, svakodnevno korištenje može pomoći u reduciranju rizika od njihove pojave jer održavamo kožu vlažnom.  

Omega-3 masne kiseline - omega-3 masne kiseline pomažu koži da ostaje gipka, a najviše ih se može pronaći u ribljim vrstama - haringi, lososu, sardinama i skuši. Ako niste ljubitelji riba, vegetarijanski izvori su chia sjemenke, soja, alge i orasi. 

Konzumiranje voća i povrća - uz vitamin D koji koža dobiva od sunca, potrebno joj je i mnogo drugih vitamina, kao vitamini A, C i E te cink kako bi ostala zdrava, a može ih se pronaći u voću i povrću. 

Prestanak pušenja - pušenje smanjuje protok krvi u koži što smanjuje razinu kisika koji je potreban za njezinu regeneraciju. Također, oslobađa štetne radikale koji mogu razbiti vlakna kolagena i elastina u koži. 

Vitamin D - on čini osnovu zdrave kože, a u tijelo ga unosimo i samim izlaganjem suncu. No, pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od bržeg starenja i raka kože. Stoga, radije jesti hranu bogatijom vitaminom D nego pržiti se po cijele dane.

Metro-portal.hr


Reci što misliš!