Lifestyle

anketa

Koliko ste potrošili na odmoru i hoćete li zbog toga patiti cijelu godinu?

Koliko ste potrošili na odmoru i hoćete li zbog toga patiti cijelu godinu?
Bojan Bogdanić

Ljeto neumitno ide svome kraju, a time i vrijeme kad većina građana uzima godišnje odmore. Prema službenim statistikama, više od polovice Hrvata ne može si priuštiti odlazak na more

Eurostat je nedavno objavio nove podatke o podatke o mogućnostima stanovnika EU-a da si priušte tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma, piše Tportal.

Prema podacima objavljenim za 2017. godinu, Rumunjska je i dalje na začelju tablice te si 64,8 posto njezinih stanovnika ne može priuštiti odmor.Odmah iza Rumunjske našla se Hrvatska s 58,1 posto stanovnika koji sebi ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma.

Inače, na razini cijele Europske unije sve je manje onih koji sebi ne mogu priuštiti sedmodnevni odmor u inozemstvu – 2011. prosjek je bio 38 posto, dok je 2016. pao na 32,9 posto.

Istraživanje Državnog zavoda za statistiku pokazalo je kako od onih hrvatskih građana koji provedu odmor na obali čak dvije trećine boravi kod rodbine ili prijatelja i uopće ne plaća smještaj.U sedam dana ljetovanja prosječni hrvatski turist potroši 1972 kune, odnosno samo 280 kuna dnevno.

Gotovo polovicu troškova godišnjeg odmora, 48 posto, Hrvati plaćaju karticama, što bi značilo da mnogi ljetovanje otplaćuju na rate.

Za usporedbu, prosječna dnevna potrošnja stranih turista, prema istraživanju Instituta za turizam, iznosi 79 eura (oko 600 kuna) po osobi i noćenju.


Reci što misliš!