Lifestyle

Ona i on

Brak i vitkost ne idu zajedno?

Brak i vitkost ne idu zajedno?
Pixabay

Bračni status različito utječe na muškarce i žene u pogledu tjelesne težine. Razvod je koban za muškarce, a brak za žene

Žene se ne bi trebale udavati ako žele biti vitke i lijepe, a muškarci se nikako ne bi trebali razvoditi jer će se udebljati, otkriva najnovije američko istraživanje.

Djevojke koje nisu u vezi paze na sebe jedući zdravo da bi ostale vitke, a i redovito posjećuju teretanu. Takav se trend donekle nastavlja kada se zaruče jer žele biti lijepe na dan vjenčanja. No nakon toga briga o izgledu uglavnom pada u drugi plan, pokazuju istraživanje.

Znanstvenici su nadzirali živote i liniju više od 10.000 ljudi, a uočili su da su žene sklone debljanju nakon što izreknu sudbonosno 'da'. Američki znanstvenici smatraju da žene jednostavno prestanu paziti na sebe jer počnu paziti na svoje muževe.

Stvar je potpuno drugačija kod muškaraca. Oni, naime, ostaju vitki i nakon uplovljavanja u bračnu luku. No za njihovu liniju potencijalno je opasan razvod. Kada se to dogodi, muškarci se naglo debljaju jer im se čini da gube kontrolu nad životom pa te osjećaje utišavaju hranom.

'Očito je da bračni status različito utječe na muškarce i žene u pogledu tjelesne težine. Razvod je koban za muškarce, a brak za žene. Te situacije kod njih izazivaju debljanje te im ugrožavaju zdravlje', istaknuo je znanstvenik Dmitry Tumin.

Iako znanstvenici ne mogu točno objasniti zašto je to tako, smatraju da je to zbog različitih uloga koje se očekuju od muškaraca i žena u braku. 'Udane žene imaju važnu ulogu u domu i obitelji, važniju od muškarca. Vjerojatno zbog toga nemaju vremena za vježbanje, za razliku od neudanih žena', pojasnio je profesor Zhenchao Qian.


Reci što misliš!