Lifestyle

Akrilamidi

Jedan od najtoksičnijih proizvoda na tržištu – Jedete li i vi “rak u konzervi”?

Jedan od najtoksičnijih proizvoda na tržištu – Jedete li i vi “rak u konzervi”?

Jedan od najopasnijih dodataka u ovom popularnom proizvodu nije dodan u procesu proizvodnje – već je nus-produkt proizvodnje.

Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u – čipsevima.

Pringles, jedan od najpopularnijih “čipseva” je otrovan i pun kancerogenih tvari, piše poznati dr Mercola.

Pringles je robna marka čipsa u vlasništvu Procter & Gamblea. Pringles se prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta a ima 1 milijardu godišnje zarade od prodaje. Čips se prodaje u posebno dizajniranim “konzervama” od sljedećih vrsta: obični, sol i ocat, kiselo vrhnje i luk, sir cheddar, s okusom roštilja i dr.

Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne radi od krumpira u onom obliku kojeg svi znamo. Sama tvrtka je rekla da to tehnički i nije čips jer je količina krumpira u proizvodu zanemariva!

Pa, što je to onda?

U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krumpirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo svojevrsno tijesto.

Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik.

Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom isušivanju.

U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a zatim pakira u konzerve.

No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje.

Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato i dokazano da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.

2005. je dokazano da SVI testirani čipsevi sadrže 39 to 910 puta više od dopuštene razine akrilamida!

Do stvaranje ove supstance dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, dakle i kod čipseva. I to posebno pojačano kod čipseva jer se nakon pečenja na viskoj temperaturi, isušuju.

Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu.

Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je 2005. godine država Kalifornija tužila nekoliko čips tvrtki kako ne upozoravaju svoje potrošače na opasnosti i kancerogene otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Nakon tužbe, Frito-Lay i još nekoliko kalifornijskih tvornica su smanjile toksičnu supstancu na graničnu razinu, kako bi izbjegli stavljanje naljepnice na kojoj bi pisalo “Može uzrokovati rak”.

Izvori: mercola.com www.livingtraditionally.com  / www.worldtruth.tv  /www.healthyfoodhouse.com


Reci što misliš!