Lifestyle

držanje na distanci

Kako se riješiti dosadnih osa dok boravite na otvorenom

Kako se riješiti dosadnih osa dok boravite na otvorenom
www.pixabay.com

Bilo da se radi o pikniku ili objedovanju na balkonu, užitak boravka na svježem zraku mogle bi vam pokvariti ose. Stručnjakinja za ove leteće napasnike otkrila je najučinkovitije načine s kojima ih za vrijeme jela možete držati na distanci.

Britanska stručnjakinja za ose, Seirian Sumner, napominje kako je upravo kolovoz mjesec u kojem su ose sklonije gnjaviti izletnike, jer je to period kad završavaju s othranjivanjem svojih ličinki.

Sumner ukazuje na potencijalne opasnosti postavljanja slatkih zamki, otkriva da ih ne privlače samo naše poslastice, nego i miris mesa, te nudi savjete kako ih držati podalje od hrane.

Ne upotrebljavajte zamke sa slatkim mamcima

Internet je pun savjeta za postavljanje zamki sa slatkim mamcima poput džema ili soka, no Sumner napominje kako su puno učinkovitije zamke s pivom, ali i upozorava na vrlo visok rizik koji nosi ova strategija borbe protiv osa.

'Pivske zamke postavljaju pčelari u blizini košnica kako bi namamili u njih ose i spriječili ih u pljački pčelinjih kolonija', kaže Sumner i upozorava da je moguće da će takva zamka namamiti ose podalje od vas, ali je vjerojatnije da će ih namamiti izdaleka u vašu okolinu.

Ose ne dolaze samo po šećer

Ose će se rado počastiti vašim slatkim poslasticama krajem ljeta, objašnjava Sumner, kad prestanu loviti insekte kojima hrane svoje mlade mesoždere. No dok ih još uvijek hrane, zanimljiviji će im biti vaš sendvič sa šunkom nego slatki sok ili kroasan s pekmezom.

'Pri kraju ljeta, otprilike tjedan dana prije nego što se pojave kao odrasle ose, larve se učahure. Kad nema više ličinki za hraniti, ose radilice imaju u koloniji manje posla i to je period kad nas najviše gnjave', objašnjava Sumner.

Zarobite prvu osu koju uočite

Ose su timski igrači i kad neka od njih pronađe hranu vrlo brzo će to dojaviti svojoj obitelji koja će nepozvana doći na vašu gozbu, javlja tportal. 

'Najbolje što možete napraviti kad uočite prvu osu je zarobiti je. Riječ je o izviđaču koji bi vrlo vjerojatno brzo regrutirao i druge ose. Poklopite je šalicom ili čašom i ostavite dok ne završite s obrokom. Kad završite s jelom, nikako je nemojte ubiti nego je pustite', apelira Sumner i upozorava na ogromnu važnost insekata u ekosustavu.


Reci što misliš!