Lifestyle

muška posla

Znanost požude: Što kad muškarac ugleda atraktivnu ženu?

Znanost požude: Što kad muškarac ugleda atraktivnu ženu?
Javier Sánchez Mingorance / Freepik

Kad muškarcu u vidokrug uđe privlačna, oskudno odjevena žena, reakcija je čista alkemija: meso se pretvori u kamen. To čarobno svojstvo muškog spola pokušala je objasniti i znanost

Znanost požude na prvi pogled objašnjava dr. sc. Darius Paduch, dr. med., voditelj seksualnog zdravlja na Medicinskom koledžu Weill Cornell.

1. Vaša insula kaže „O, da!“

Iste sekunde kad ugledate njezino jedva odjeveno tijelo, putem milijuna receptora u oku mentalna slika se šalje u vašu insulu, ključni dio mozga za percepciju i emocije. Čim slika stigne, insula automatski izračuna što sve erotski možete s njom.

2. Dopamin okreće polugu za požudu

Vaš mozak reagira na insulin znak tako što istisne dopamin, neuroprijenosnik odgovoran za požudu. No osjećate li stres, očekujte biokemijski hladni tuš: vaša nadbubrežna žlijezda otpustit će hormone za borbu ili bijeg koji će prigušiti učinke dopamina.

3. Šalje se poruka o erekciji

Dopamin pomaže da signal prođe duž kralježničke moždine pa do živčanih vlakana koja dopiru do penisa. Tu je sjedište za erekciju, živci prime zapovijed i otpuštaju acetilkolin, neuroprijenosnik koji tjera krvne žile da ispumpaju dušikov oksid.

4. Krv vam požuri u glavu

Vaš penis ima dvije komore, obje ispunjene spužvastim mišićnim tkivom. Dušikov oksid opušta to tkivo i dopušta da se arterije koje prolaze kroz njega rašire. Krv kola više nego osam puta više no inače, pa posljedica bude impresivno bubrenje koje prkosi sili teži.

5. Vaš Veseljko postane Tvrtko

Kako se tkivo u tim komorama širi, ono pritišće vene koje ga okružuju, što sprječava da krv iziđe iz njega. Tad je ondje više od pola decilitra crvene tekućine. Jasno, oteklina će nestati ako vam ona više ne bude u vidokrugu ili nakon orgazma.

Izvor: Men's Health


Reci što misliš!