Lifestyle

zdrava prehrana

Začinsko bilje – je li bolje sušeno ili svježe ubrano?

Začinsko bilje – je li bolje sušeno ili svježe ubrano?

Ovisi. Koliko vam dugo ti začini stoje na polici? Stručnjaci za prehranu, naime, upozoravaju da sušeno bilje stajanjem gubi nešto eteričnih ulja i arome.

Na sreću, to je lako provjeriti: ako kad otvorite bočicu, ne osjetite miomiris, bacite začin. Osim toga, začine nemojte držati na prozorskoj dasci – čuvajte ih na suhom i tamnom mjestu. Ako začine pravilno pohranite, nećete mnogo izgubiti odaberete li sušene, a ne svježe.

Sušenjem začini izgube neke vitamine i zdrave masnoće, no sačuvaju se antioksidansi koji štite od raka. Primjerice, sušeni origano sadrži gotovo 17 puta više antioksidansa nego svježa biljka, navodi se u studiji koju je objavio Nutrition Journal.

Budući da su neke začinske biljke koncentriranije i snažnijeg djelovanja kad su sušene, preporučuje se da za jelo uzmete upola manje nego što je navedeno svježih u receptu. Dakako, to znači da bi količina antioksidansa iz toliko sušenog bilja mogla biti zanemariva.

Stoga je najbolje rješenje uzeti oboje: sušeno začinsko bilje po jelu pospite dok se kuha, a svježe dodajte na kraju kuhanja kako bi upotpunilo i osvježilo okus.

Izvor: Men's Health


Reci što misliš!