Lifestyle

preopterećeni

Nebo i zemlja: kako današnji klinci provode vrijeme, a kako su nekada

Nebo i zemlja: kako današnji klinci provode vrijeme, a kako su nekada
Thinkstock

Sjećate se kako smo se kao djeca po cijele dane igrali vani? Imali smo vremena na bacanje, hrpu prijatelja i igara u kojima smo se dobro znojili i u kojima je mašta imala glavnu ulogu. Današnja djeca žive neki potpuno drugačiji život. Koliko god bili nespojivi pojmovi djeca i posao, današnja su djeca zaista prezaposlena.

1. Klinci nemaju slobodnog vremena

Između vrtića/škole, glazbene škole, sportskih aktivnosti, likovnih radionica i stranih jezika, današnja djeca uopće nemaju slobodnog vremena, što, upozoravaju stručnjaci, uopće nije dobro.

"Slobodno vrijeme pomaže djeci da nauče sami sebe organizirati, pomaže im razvijati socijalne vještine i emocije koje će im, kad odrastu, pomoći graditi odnose s drugima", objašnjava američki pedijatar Robert Murray. 

Prema studiji objavljenoj u američkom znanstvenom časopisu Pediatrics, vrijeme u kojem su se djeca nekada igrala naulici ili igralištu, danas je popunjeno strukturnim aktivnostima, odnosno potpuno organizirano. Stručnjaci upozoravaju da to može loše utjecati na djecu - mentalno, fizički, psihički i društveno. 

2. Vrijeme provedeno pred ekranima drastično je poraslo

Računala, pametni telefoni, tableti i televizija sastavni su dio djetinstva danas. Vrijeme koje djeca provedu pred ekranima drastično se povećalo u usporedbi s prijašnjim generacijama klinaca. Jedno istraživanje pokazalo je kako su sredinom 90-ih djeca u dobi od pet do 16 godina u prosjeku dnevno pred ekranima provodila tri sata, dok se 2015. ta brojka povećala na 6.5 sati na dan.

3. Djeca puno manje vremena provode na zraku

Jedna britanska studija pokazala je kako današnja djeca provode upola manje vremena igrajući se vani, nego što su to činili njihovi roditelji. To može loše utjecati na zdravlje djece zbog toa što nisu fizički aktivna i nedostaje im vitamina D.

4. Današnji klinci manje spavaju

Nakon košarkaškog treninga, instrukcija iz matematike, sata klavira i gimnastiek, djeci ostaje puno manje vremena u danu za odmor. Klinci u dobi od šest do 13 godina noću bi trebali spavati devet do 11 sati, a oni do 14 do 17 osam do 10. Prema američkoj studiji 58 posto osnovoškolaca i 72 posto srednjoškolaca ne spava dovoljno.

5. Djeca su danas preopterećena zadaćom

Domaća zadaća tu je da nauči djecu odgovornosti, no prevše domaće zadaće loše će utjecati na klince. Psiholozi kažu da je sve što je više od četiri sata tjedno domaće zadaće, previše. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan pokazalo je da se u periodu od 17 godina količina zadaće udvostručila.

Po svemu sudeći, današnja su djeca preopterećena obavezama, a slobodno vrijeme provode na internetu i pred ekranom. Premalo se uživo igraju s vršnjacima i premalo spavaju. Sve to loše utječe na njihov razvoj. 

Život i stil


Reci što misliš!