Lifestyle

zdrava prehrana

Ako vaše tijelo traži proteine, ovo je voće koje biste trebali jesti

Ako vaše tijelo traži proteine, ovo je voće koje biste trebali jesti
Thinkstockphotos.com

Svi koji pokušavaju izgraditi mišiće, najčešće na jelovniku imaju piletinu, sočne odreske, ribu, jaja i grčki jogurt, dok se voće rijetko nalazi na popisu.

"Najbolji izvor proteina su piletina, riba, morski plodovi, puretina, tofu, grčki jogurt, grah, leća, svježi sir i jaja. Tu su i orašasti plodovi i sjemenke, maslac od kikirikija, sir i mlijeko, grašak i mahune", izjavila je dijetetičarka Melissa Majumdar.

Nijedna vrsta voća ne nalazi se u preporuci ove dijetetičarke jer, kaže, voće sadrži ugljikohidrate i malo proteina.

“Pola šalice voća se u prosjeku sastoji od 15 grama ugljikohidrata iz prirodnih izvora šećera poput fruktoze i glukoze te vlakana”, dodaje.

No neke su voćke bogatije proteinima od drugih i također mogu biti dio prehrane svakoga tko pokušava ojačati mišiće.

Marelice

U sto grama marelica ima 1,4 grama proteina. Marelice se mogu kombinirati s jutarnjom kašom ili biti poslijepodnevna užina.

Zlatne grožđice

Sušene zlatne grožđice bolji su izbor od tamnijih. U sto grama ovih grožđica ima 3,4 grama proteina i zasladit će svaki doručak te opskrbiti tijelo potrebnom dnevnom dozom kalija.

Avokado

Avokado sadrži zdrave masti, folat, bakar, magnezij, željezo i cink te dva grama proteina na sto grama voćke. Savršeno se može uklopiti u svaki obrok u danu, bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri.

Guava

Guava je malo tropsko voće koje se odnedavno može pronaći i u Hrvatskoj. Može se pojesti sirovo ili dodati u smoothie ili jogurt. Na sto grama guave dolazi 2,6 grama proteina, puno vlakana i antioksidansa.

Index


Reci što misliš!