Lifestyle

mali savjetnik

Pet stvari koje pametne osobe neće reći na poslu

Pet stvari koje pametne osobe neće reći na poslu

Postoje neke stvari koje jednostavno nije mudro izgovoriti na radnome mjestu.

To su izreke koje imaju posebnu moć – mogu vas prikazati u negativnom svjetlu, čak i onda kada su u potpunosti istinite. Bez obzira na to koliko ste talentirani ili što ste postigli, izbjegavajte ove fraze koje mogu promijeniti način na koji vas ljudi vide i potkopati vašu karijeru.

„Tako se to već dugo radi“

Danas tehnologija napreduje tako žustrim tempom da se katkada metode stare 6 mjeseci smatraju zastarjelima. Ako kažete svome šefu da je oduvijek tako, ne samo da možete ispasti lijeni ili otporni na promjene, već mu dajete prostora da se zapita zašto niste pokušali sami poboljšati stvari.

„Nema problema“

Ako vas netko upita da učinite nešto ili vam se zahvali za nešto što ste učinili, a vi mu odgovorite s „nema probema“, time zapravo podsvjesno implicirati da vam je to ipak bio problem. Umjesto toga, sljedeći put probajte odgovoriti s „Bilo mi je zadovoljstvo“ ili „Bit će mi drago da se pobrinem za to“. To je samo suptilna razlika u izrazu, ali može imati veliki utisak na ljude.

“Ovo je možda smiješna ideja…”

S tim pretjerano pasivnim frazama odmah ćete upropastiti svoju vjerodostojnost. Čak i ako nakon ovih fraza uslijedi velika ideja, one mogu sugerirati da vam nedostaje samopouzdanja, zbog čega bi vaš poslodavac ili sugovornik mogao izgubiti povjerenje u vas. Nemojte biti svoj najgori kritičar.

„Pokušat ću“

Baš kao i riječ „mislim“, „pokušat ću“ može zazvučati kao da ste nesigurni i sumnjate u svoje sposobnosti da izvršite zadatak. Preuzmi kontrolu nad svojim sposobnostima. Ako ste zamoljeni da nešto učinite, ili se obvežite da ćete to učiniti ili ponudite alternativu, ali nemojte reći da ćete pokušati. Jer, budimo iskreni, to zvuči kao da se uopće ne planirate dovoljno potruditi.

„Nije pošteno“

Svatko zna da život nije pošten. Govoreći „nije pošteno“ sugerirate da bi život trebao biti pošten zbog čega možete ispasti nezreli i naivni.

Ako se ne želite prikazati u lošem svjetlu, trebate se držati činjenica, biti konstruktivni i izostaviti svoje viđenje situacije. Naprimjer, možete reći: „Primjetio sam da ste dodijelili Marku onaj veliki projekt kojemu sam se nadao. Možete li mi reći zbog čega ste tako odlučili? Volio bih znati zašto nisam bio vaš izbor kako bih poradio na potrebnim vještinama?“

Poslovni puls


Reci što misliš!