Lifestyle

ljubav i veze

Dvije ključne karakteristike za sjajnu vezu

Dvije ključne karakteristike za sjajnu vezu
Oleg Baliuk

Zaljubljenost i ljubav dvije su stvari koje obično smatramo preduvjetima dobrog braka, no izgleda da to ipak nije dovoljno, tvrde stručnjaci.

Naime, američki psiholozi John i Julie Gottman napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio otkriti zašto su neki brakovi osuđeni na propast, dok drugi uspijevaju odoljeti svim izazovima.

Parovi su prema opažanjima podijeljeni u dvije skupine: majstore (masters) i katastrofe (disasters). John i Julie Gottman kontaktirali su s ispitanicima nakon šest godina i bez velikog iznenađenja spoznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Bračni majstori pokazivali su dvije ključne karakteristike koje druga grupa nije posjedovala: velikodušnost i ljubaznost. Takav tip ponašanja jača povezanost između parova te se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je ugodno provoditi vrijeme.

Bračne katastrofe obično su reagirale grubo i nezainteresirano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera te su zaboravljale istaknuti dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Budite velikodušni svaki dan, to je sve što vam možemo reći...

Izvor: Metro portal


Reci što misliš!