Lifestyle

prepoznajte "vampire"

Pet znakova da je vrijeme da se riješite nekih prijatelja

Pet znakova da je vrijeme da se riješite nekih prijatelja
Thinkstock

Prijateljstvo je najbolja stvar na svijetu poslije ljubavi, no ponekad smo toliko dugo prijatelji s nekim da njihove potrebe postaju jednako bitne kao naše, a ponekad se nađemo u toksičnom prijateljstvu koje počinje crpiti energiju iz nas.

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo. 

Kako god to izgledalo, netko je u takvom odnosu manje cijenjena strana, pa evo kako ćete shvatiti da ste to upravo vi...

Jedino vi ste im oslonac - svi prolazimo kroz životne periode kada su nam prijatelji neophodni, a njihova nam je podrška sve. Razlika između podrške u zdravim prijateljstvima i nezdravim je to da je u nezdravim odnosima najčešće jedna osoba 'spužva', a druga stresor. Događa se da 'spužve' moraju uvijek biti dostupne, a njihovi se problemi umanjuju. 

Ogorčeni ste - najjasniji je simptom problema vaša ogorčenost. U stvarnosti uvijek znamo kada nam nešto ne odgovara samo je pitanje na koji ćemo način to iskazati i hoćemo li uopće.Gutanje problema polako ojačava gorčinu pa, ako se nište ne poduzme, može rezultirati mržnjom prema cijelom odnosu. 

Stavljate njihove potrebe ispred svojih - međusobno pomaganje okosnica je prijateljstva, a nema ništa lošeg u tome da ponekad počastite prijatelja ili neki plan prekrižite kako bi bili s njim. Međutim, vječito i pretjerano izlaženje u susret može kočiti vaš život, a vaš prijatelj postaje sve nestabilniji i stvara 'ovisnost' o vama. 

Teško vam je reći ne - ljudi u nezdravim prijateljskim vezama najčešće ne znaju reći 'ne'. "Svi imamo unutarnji glasić koji nam govori je li odgovor na nešto 'da, 'ne' ili 'možda', ali osobe u nezdravim prijateljstvima nemaju dodir s tim instinktom ili ga ignoriraju", objasnila je psihologinja Andrea Wachter za Huffington Post.

Uvijek pomažete - oslanja li se vaš prijatelj uvijek na vas da ga izvadite iz nevolje? Takav odnos iscrpljujuć je i nije održiv na duge staze. Naravno, pomozite prijatelju, ali taj odnos mora biti dvosmjeran i ne smije ugrožavati vaše životne planove. Ponekad je najbolje pustiti nekoga da sam rješi problem jer mu inače radite 'medvjeđu uslugu'. 

Metro portal


Reci što misliš!