Lifestyle

nedostatak strasti?

On je divan i ima sve što želite kod muškarca - zašto ga ne možete zavoljeti?

On je divan i ima sve što želite kod muškarca - zašto ga ne možete zavoljeti?
Thinkstock

Nema iskrice s frajerom s kojim ste počeli izlaziti? Strpite se, možda vrijedi pričekati

Svima nam se to dogodilo. Frendovi su vam dogovorili dejt i baš ste uzbuđeni. Provjerili ste tipa na Facebooku i skužili da je sladak i zabavan. Ali kad se nađete na piću... jednostavno vas ne pali.

Za neke je nedostatak strasti znak da je ta priča završena. Josipa (27) je provela dva mjeseca izlazeći s Tomislavom prije nego što je shvatila da to nikamo ne vodi. "Na našem posljednjem spoju dodirnuo me po vratu i ja sam uzmaknula", kaže ona. "Tada sam znala da moramo prekinuti."

Ljubav vs adrenalin

Ako se zgrozite pri pomisli na seks s njim, bolje je da prekinete. No, kad je u pitanju ona iskrica, siva zona je poprilična.

"Kod ljudi su se razvila tri bitno drugačija moždana sustava parenja", kaže Helen Fisher, bioantropologinja i autorica knjige "Why Him? Why Her?: How to Find and Keep Lasting Love". "Jedan je seksualni nagon, drugi su osjećaji romantične ljubavi, a treći je privrženost - pri čemu veza može započeti na temeljima bilo kojeg od ta tri sustava. Svi pretpostavljamo da veza počinje intenzivnim seksom i prerasta u ljubav, no ne mora biti tako." Andrew G. Marshall, bračni terapeut i autor knjige "I Love You But I'm Not in Love With You: Seven Steps to Saving Your Relationship", vjeruje da neke veze izrastaju, za razliku od onih vatrometnih. "Ako vam srce ne lupa dovoljno brzo, može vam se učiniti da je vaša veza pogrešna", kaže.

"No, lako je pobrkati ljubav i adrenalin." Marshall kaže da ako imate običaj hodati s frajerima koji se užasavaju obaveza, za podobnije kandidate mogli biste pomisliti da su dosadni.

"Adrenalin je uvijek jači uz zločeste dečke", kaže. "Ako se odlučite za ‘finog dečka', te drame nema ni u tragovima." Savjetnica za veze Val Sampson, koautorica knjige "How to Have Great Sex for the Rest of Your Life", smatra da početna kemija može zavarati. "Hormonalni koktel koji iskusimo u tom razdoblju može nas zaslijepiti toliko da ne vidimo stvari koje su nam inače iritantne", tvrdi ona. Stoga, iako bi moglo biti zabavno izlaziti s najcool partijanerom, s vremenom bi vam mogao zatrebati netko tko će vam grijati krevet i subotom uvečer.

Moć nepredvidljivosti

Prijatelji bi mogli realnije sagledati vašeg novog muškarca, no budite oprezni: njihovo bi vas mišljenje moglo i zakočiti u vezi koja se našla u slijepoj ulici. "Moji su prijatelji obožavali Marka", prisjeća se Sara (23). "Često sam čula ‘On je krasan' ili ‘Tako si dobro pašete'. Ali nisam osjetila vatromet. Prekinula sam nakon dva mjeseca."

Sampson kaže da pričekate šest do osam tjedana i vidite hoće li se pojaviti kemija. "Ako vas i dalje ne privlači, onda nije za vas", objašnjava. Ponekad očajnički želimo da veza upali. Je li u takvom slučaju moguće stvoriti kemiju?

Fisher misli da jest. "Mozak je prevrtljiv. Čitala sam o ženama koje su se u svoje muževe zaljubile nakon pet godina braka", kaže ona. "Razne stvari, poput novosti u vezi ili nepredvidljivosti, mogu pokrenuti dopaminski sustav u mozgu, što vas gurne u osjećaj romantične ljubavi."

Možda vaš novi dečko ode na put pa shvatite da vam nedostaje ili vam se libido probudi kad vas odvede na jedrenje. Mirnu (35) je putovanje u inozemstvo potaknulo da jednog poznanika vidi u novom svjetlu. "Poznavala sam Matiju sedam godina, ali ga nikad nisam gledala na romantičan način", kaže. "No, kad smo otputovali na vjenčanje naših frendova, nešto je jednostavno kliknulo."

U braku su već pet godina i upravo su dobili sina. "Ponekad moramo pogledati u prošlost da bismo shvatili što je najbolje za našu budućnost", savjetuje Marshall.

"Osvrnete li se na svoje veze, mogli biste shvatiti da se romantika pojavila s vremenom pa ste zapravo retroaktivno dobili taj osjećaj ‘uvjerenosti'", kaže on. Stoga, ako u vaš život ušeta muškarac koji vam po mnogo čemu odgovara, dajte mu priliku. Izvedite ga na adrenalinski nabijene spojeve, doznajte što ga pali i ne zabrinjavajte se ako ne doživljavate onu "ne mogu spavati, ne mogu jesti" razinu požude.

S druge strane, ako s nekim izlazite već neko vrijeme i instinkt vam govori da se povučete, slijedite intuiciju. Ne gubite više ni trenutka svoga, ali ni njegova vremena.


Reci što misliš!