Lifestyle

u teretanu bez make-upa

Evo zašto trebaš prestati nositi šminku dok vježbaš

Evo zašto trebaš prestati nositi šminku dok vježbaš

Kad pregledavaš društvene mreže, sigurno vidiš prijateljice, ali i poznate osobe koje objavljuju savršene Selfieje iz teretane, odnosno imaju šminku na licu dok vježbaju. Razumijemo da netko želi sakriti bubuljicu ili dvije, ali puder na licu dok vježbaš nikako nije dobra ideja.

Health ističe kako vježbanje uzrokuje širenje krvnih žila, povećava protok krvi u kožu i otvara pore. "Znoj i bakterije ostaju zarobljeni ispod slojeva šminke, sprječavajući kožu da pravilno raspršuje toplinu što može dovesti do začepljenja pora", objašnjava dr. Rachel Nazarian iz New Yorka.

 Šminka pokriva znojne žlijezde

"Zarobiti bakterije i znoj u porama može povećati broj pora tijekom vremena i uzrokovati mitesere, a zadržavanje topline može pogoršati stanja osjetljiva na temperaturu, što u konačnici uzrokuje crvenilo i neravnomjeran ten", rekla je dr. Nazarian.  Dakle, šminka pokriva naše znojne žlijezde, koje mogu začepiti pore i dovesti do akni ili iritacije. Iako je cilj ne vježbati sa šminkom, ponekad nemamo vremena ili ju jednostavno zaboravimo ukloniti prije vježbanja. Za ovakve situacije važno je imati na umu da nije sva šminka jednaka.

Dr. Nazarian tvrdi ako nemaš izbora i vremena uklanjati šminku, koristi onu koja ne začepljuje pore i drži se lakših verzija, ne onih na bazi ulja. "Proizvodi u boji mogu dodati tu boju i dati sjajni izgled bez upotrebe šminke", kaže ona. I ako nosiš šminku tijekom trčanja, svakako operi lice sredstvom za čišćenje. Na kraju dana, dermatolozi se slažu da je najbolja stvar koju možete učiniti za vašu kožu je potpuno uklanjanje preparata prije vježbanja.

Čak i naizgled manje prijetnje kao što je vaš savršeno eyeliner, maskara i ruž za usne trebaju biti obrisani.  "Vjerojatno će se razmazati tijekom snažnog vježbanja i mogu začepiti nježne pore oko očiju i usta, što dovodi do ječmenaca i mitesera oko usana", kaže dr. Nazarian.

Zdrava Krava


Reci što misliš!