Lifestyle

znanstvenici znaju

Bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti

Bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj i svijetu. Prošle godine od posljedica tih bolesti u Hrvatskoj je umrlo 24 tisuće ljudi. Kako bi se ukazalo na važnost prevencije, u danas se obilježava Svjetski dan srca. Prilog Marka Prlića.

"U 2017. godini smo imali ukupno 44 posto umrlih od kardiovaskularnih bolesti".

U našoj zemlji je problem, ne samo što se previše umire od bolesti srca, nego i što se umire u mlađoj i srednjoj životnoj dobi više nego što bi to trebalo. Grozno je kada osoba u naponu snage umre od infarkta miokarda ili moždanog udara, a znamo da se to moglo spriječiti".

Rizični faktori koji utječu na pojavu bolesti, u Hrvatskoj su vrlo česti, upozorava Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.              
           
"Dakle, to su nepravilna prehrana, debljina, pretilost, pušenje, pretjerano uzimanje alkohola i tjelesna neaktivnost".Problem je i što se djeca sve manje kreću, a dane provode pred ekranima televizora, računala ili mobitela. Prevencija se isplati i državi, jer je primjerice 2013. godine liječenje bolesti koje su posljedica tjelesne neaktivnosti, Hrvatsku koštalo 39 milijuna dolara. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.
 


Reci što misliš!