Lifestyle

meso, jaja, orašasti plodovi

"Tajna veza" prekrasne kose i proteina

instagram

Jeste li znali da se kosa sastoji uglavnom od proteina zvanih keratin. Keratin je zapravo obitelj proteina koji su glavni sastojak kose, kože, zubi, pa čak i rogova i kopita životinja.

U stvari, kosa je izrađena od približno 95% keratina. I zbog toga, kosa zahtijeva adekvatne količine proteina iz naše prehrane.

Kao što mi je moja draga prijateljica Maja rekla: “Mnoge žene, posebno kad gledaju svoju težinu, često ne jedu dovoljno proteina, nego pokušavaju smršaviti jedući samo puno salate. Budući da su proteini tako važni za zdravu kosu, važno je obratiti pozornost i na nju.

U stvari, postoje mnoga istražvanja koja ukazuju na to da povremeni gubitak kose može biti posljedica nedostatka unosa proteina. Sudar dijeta koje isključuju proteine, a uključuju nezdrave prehrambene prakse u cjelini mogu biti štetne za našu kosu i mogu doprinijeti gubitku kose.

No, ne brinite, jer vjerojatno uključujete odgovarajuću količinu proteina u svojoj prehrani – od piletine, mesa, jaja, riba, tofu, orašastih plodova i drugih izvora. Nikad ne započinjem dan bez ukusnog proteinskog shakea, a moj popodnevni snack je uvijek bar jedan protein.

Dovoljno je sjetiti se moći proteina!

 


Reci što misliš!