Lifestyle

#sexfiles

Vratite seks i erotiku u brak

Vratite seks i erotiku u brak
thinkstock

Rutina, dolazak bebe ili nevjera samo su neki od najčešćih razloga zašto u krevetu može doći do sušne sezone. Kako među plahte vratiti seks i erotiku?

Na početku veze sve je prekrasno. Oboje ste toliko zaljubljeni da ne možete ni sekundu izdržati bez dodirivanja, tepanja, a vaš govor verbalni i neverbalni prepun je dvosmislenih ljubavnih poruka. No, svaki početak pored čarolije sa sobom nosi i neminovan kraj. Ma koliko mi maštali o tome beskrajno razdoblje super seksa i ekstaze u vezi ne postoje. Ako se u vašu vezu već uvukla rutina, erotika i seks će s vremenom sigurno početi gubiti bitku.

Da se radi o sasvim prirodnom procesu pokazala studija Univerziteta u Hamburgu. Ustanovljeno je kako se broj seksualnih odnosa nakon 11 godina braka prepolovi i to neovisno o starosti partnera. Taj rezultat međutim ne poručuje da se nakon određenog vremena zajedničkog života te posebice nakon kriznih situacija kao što su rođenje djeteta ili nevjera partnera treba oprostiti od seksualnog života.

Za to je seks ipak prevažan! Jedan od problema je taj što partneri s vremenom gube bliskost koja prethodi seksu kao završnom, najintimnijem obliku komunikacije. Čak je važno da bude kakvog takvog seksa, nego da ga uopće nema.

… nakon 15 godina braka

Kod mnogih parova se tijekom godina izgubi nježnost. Možda se još zadržao poljubac ujutro ili tu i tamo neki površni seks, ali prava erotika i želja, sami znate, izgledaju drukčije. Pritom je potreba da budemo nekome važni i da nas netko tetoši uvijek prisutna. Nažalost dok je nekad dolazio spontano, sad na seksu treba raditi, preuzimati inicijativu te imati hrabrosti reći partneru što želimo. Zato je potrebno za početak napraviti nešto vrlo neseksi i neromantično – dogovorite se za termin! Stalno dogovaramo razne termine pa zašto ih ne bi imali i za seks?

Što napraviti? Ne treba zaboraviti da seks obuhvaća usputne dodire i sitne tjelesne prisnosti i ne mora nužno uvijek biti strastven i neobuzdan. Jednostavno započnite time što ćete ležati svjesno jedno pored drugoga, zagrliti se, maziti i ljubiti. Ako nemate erekciju, nemojte se koncentrirati na to da ju ostvarite, nego budite nježni i blagi. Seks nije sat aerobika u kojem treba zadovoljiti normu. To će dugoročno potpuno ugasiti želju jer se strah od toga da će zakazati te stres oko preformansa i nužnog zadovoljenja partnerice brzo ugasiti želju za bliskošću i erotikom.

Kutijica erotskih želja

Svaki partner ima erotske fantazije koje se najčešće ne usudi verbalizirati.Vrlo dobar način da taj sram zaobiđete je upotreba kutije erotskih želja.Jednostavno kupite neku lijepu, malu kutiju koju ćete pozicionirati na odgovarajuće mjesto i u koju ćete ubacivati papiriće sa svojim fantazijama. Na njima točno opišite konkretne želje do u najsitnije detalje. Te papiriće sa željama svakako treba promatrati kao pozivnice na seks, nikako kao nešto što se grčevito mora izvršiti. Oba partnera mogu iz kutijice želja odabrati ono što pojedinog najviše uzbuđuje. Zatim razgovarajte i dogovorite što dalje.

…nakon rođenja djeteta

Nakon rođenja djeteta prirodno je da se u krevetu ne događa mnogo i to ne treba doživljavati tragično. Čak je potpuno normalno da se seks ne dogodi i više mjeseci s time da kod nekih sušno razdoblje potraje i duže. Razlog je s jedne strane tjelesne prirode jer žene nakon porođaja ponovno prolaze kroz veliku hormonalnu promjenu. Cijelu priču dodatno opterećuje dojenje koje može bitno utjecati na ponovni povratak ciklusa te umor povezan s nespavanjem.Pored tjelesnih promjena, život žene i muškarca se iz temelja mijenja. Dok su dosada bili koncentrirani na dvije važne uloge one u poslu i u vezi, sada dobivaju još jednu ulogu – mame i tate. Priviknuti se na nju stresno je i zahtijeva vrijeme.

Budući da je žena u prvoj godini života bebe ipak više involvirana u brigu i njegu oko bebe, ona najčešće i prva gubi interes za seksom. Kod muškaraca dodatan problem postaje strah da bi mogao ozlijediti partnericu ili da bi ga mogla odbiti. Nekim muškarcima žena gubi na erotičnosti zbog nove uloge majke. Svakakvi razlozi su mogući kao i njihove kombinacije.

Apetit će doći uz jelo

Jedino što sada pomaže je iskrenost i osjećaj za trenutak. Razgovarajte o međusobnim potrebama, željama i strahovima. Izbjegavajte prigovarati, smanjite očekivanja i ne žurite. Nakon rođenja djeteta i odsustva seksualnih odnosa potrebno je ponovno naviknuti se na tijelo partnera i zato je maženje i grljenje sada važnije od nesputanog seksa.

Parovi međutim često dopuste da prođe mnogo vremena prije no što se približe jedan drugome. S vremenom se čovjek navikne i na život bez seksa. Što tada? Iako zvuči banalno, "Apetit će doći uz jelo". Iskoristite ovu mudrost, ne očekujte da će seks doći sam po sebi u velikom stilu i biti nezaboravan. Radije se koncentrirajte da nađete tu priliku, primjerice kad beba popodne spava, kad su starija djeca kod bake… Krenite zajedno na odmor u krevet, budite nježni jedan prema drugome, opustite se i uživajte u dodirima. Ostalo će samo po sebi doći.

 


Reci što misliš!