Lifestyle

royal baby

Zašto dijete Meghan i Harryja neće biti princ ili princeza?

Zašto dijete Meghan i Harryja neće biti princ ili princeza?
© Guliver Image/Wenn

Kengsintonska palača jutros je potvrdila da će princ Harry i Meghan Markle na proljeće prvi put postati roditelji. Potvrda je došla nakon što je par stigao u Australiju na svoju prvu zajedničku turneju, a kraljevska trudnoća je vijest dana u britanskim medijima.

Već se spekulira oko imena i spola bebe, a mediji nagađaju i oko titule koju će dijete dobiti rođenjem. Beba će biti sedma u redu za britansko prijestolje, ali gotovo je sigurno da se neće roditi kao princ ili princeza. 

Teoretski gledano, kada bi sva djeca prinčeva i princeza kroz povijest imali iste titule, bilo bi ih na tisuće u kraljevskoj obitelji. Zato postoji pravilo koje je uvela kraljica Elizabeta.

Prinčevi i princeze su djeca i unuci monarha te djeca najstarijeg sina princa od Walesa, odnosno u ovom slučaju princa Charlesa. Pravilo je uvedeno 1960. godine te od tada samo sinovi i kćeri najstarijeg sina princa od Walesa dobivaju titule prinčeva i princeza, dok ostali unuci princa od Walesa nemaju tu titulu.

Sin Meghan i Harryja može dobiti titulu grofa ili lorda, dok će po ovom pravilu djevojčica dobiti titulu lady. Beba se može roditi kao princ ili princeza ako kraljica u zadnji tren promijeni ovo pravilo, ili ako do rođenja djeteta kraljica umre te Charles postane kralj. 


Reci što misliš!