Lifestyle

bez grižnje savjesti

Evo zašto treba jesti čokoladu!

Evo zašto treba jesti čokoladu!
Thinkstock

Donosimo nekoliko činjenica zbog kojih ćete idući put kad posegnete za čokoladom imati manju grižnju savjesti.

Naš je život (a mnogima i svakodnevica) nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumiramo kao topli napitak ili u kolačima i tortama, no ono što nas posebno veseli i zbog čega je konačno možemo konzumirati bez grižnje savjesti jest činjenica (tako barem tvrde neki stručnjaci) da je ona i – zdrava!

Za taj preokret zaslužni su "čarobni sastojci" pod imenom polifenoli i procijanidin. Upravo ti sastojci zauzimaju sam vrh na ljestvici antioksidansa, a kakao tj. čokolada njima obiluje.

Važno je jedino način na koji će se ovi sastojci podvrgnuti u procesu pripreme ovih delicija, odnosno u kakvo će ih se staviti okružje. Povišena pH vrijednost slastica može drastično smanjiti antioksidativnu aktivnost kakaa, odnosno čokolade, dok upravo suprotne, odnosno niže vrijednosti pH, pogoduju antioksidativnom učinku.

Uz to, ove omiljene slastice postaju još zdravije ako im se dodaju namirnice poput grožđica, brusnica, borovnica, jabuke i cimeta, koje su također bogate sličnim zdravim sastojcima i baš prikladne za ove dane u godini! Prilikom konzumiranja odnosno pripreme slastica poželjno je koristiti čisti kakao prah, odnosno čokoladu sa udjelom kakaa višim od 70 posto.

Cosmopolitan.hr


Reci što misliš!