bez grižnje savjesti
Evo zašto treba jesti čokoladu!
Donosimo nekoliko činjenica zbog kojih ćete idući put kad posegnete za čokoladom imati manju grižnju savjesti.
Naš je život (a mnogima i svakodnevica) nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumiramo kao topli napitak ili u kolačima i tortama, no ono što nas posebno veseli i zbog čega je konačno možemo konzumirati bez grižnje savjesti jest činjenica (tako barem tvrde neki stručnjaci) da je ona i – zdrava!
Za taj preokret zaslužni su "čarobni sastojci" pod imenom polifenoli i procijanidin. Upravo ti sastojci zauzimaju sam vrh na ljestvici antioksidansa, a kakao tj. čokolada njima obiluje.
Važno je jedino način na koji će se ovi sastojci podvrgnuti u procesu pripreme ovih delicija, odnosno u kakvo će ih se staviti okružje. Povišena pH vrijednost slastica može drastično smanjiti antioksidativnu aktivnost kakaa, odnosno čokolade, dok upravo suprotne, odnosno niže vrijednosti pH, pogoduju antioksidativnom učinku.
Uz to, ove omiljene slastice postaju još zdravije ako im se dodaju namirnice poput grožđica, brusnica, borovnica, jabuke i cimeta, koje su također bogate sličnim zdravim sastojcima i baš prikladne za ove dane u godini! Prilikom konzumiranja odnosno pripreme slastica poželjno je koristiti čisti kakao prah, odnosno čokoladu sa udjelom kakaa višim od 70 posto.
Izdvojeno
-
Festival cvijeća, u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, počeo je danas u Sv. Filipu i Jakovu.
-
Obavijesti iz Gradske knjižnice Zadar za tjedan od 29. travnja do 4. svibnja 2024. godine
-
Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine slavi svoju jubilarnu 15. godišnjicu rada, jer je svoja vrata svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine. Tim povodom priprema bogat i zanimljiv program uz otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”.
-
U sklopu svečanog otvaranja Dana masline ispred JK Uskok s početkom u 15 sati danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.
Reci što misliš!