Lifestyle

nova otkrića

Natpis na zidu u Pompejima sugerira da se erupcija dogodila u listopadu

Natpis na zidu u Pompejima sugerira da se erupcija dogodila u listopadu

Zidni natpis nedavno otkriven u Pompejima, čini se, potkrepljuje tezu da je taj rimski grad nestao u erupciji Vezuva u listopadu 79. godine, a ne u kolovozu kako je to opisao rimski državnik i pisac Plinije Mlađi.

Massimo Osanna, ravnatelj nalazišta Pompeji, objavio je da je tragove natpisa pronašao radnik na nalazištu nekadašnje rimske vile.

Na natpisu stoji "16. dan prije novembarskih kalenda, a što odgovara danu 17. listopada", prenijeli su talijanski mediji. 

Općenito se smatra da je Vezuv erumpirao 24. kolovoza 79. godine, kako je to u svojim zapisima opisao Plinije Mlađi. Međutim, Osanna je podsjetio da drugi elementi otkriveni na nalazištima sugeriraju da se katastrofa dogodila u jesen.

"Već u 20. stoljeću pronađeni tragovi grana s jesenskim plodovima, kao i tragovi nara (mogranj) i ostaci grijalica" dali su znanstvenicima materijal za razmišljanje jer nije logično da ih je bilo u kolovozu, objasnio je Osanna.

"Danas možda, s mnogo poniznosti, ponovno ispisujemo povijest jer erupciju smještamo u drugu polovicu listopada" ,komentirao je talijanski ministar za kulturu Alberto Bonisoli.

Pompeji, uvršteni 1997. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, najposjećenije su turističko mjesto u Italiji nakon rimskog Koloseja. U 2017. godini Pompeje je posjetilo 3,4 milijuna turista, odnosno 3 milijuna u osam mjeseci 2018. 


Reci što misliš!