Lifestyle

recept

Ručak "u zadnji tren": Pikantna tjestenina s kobasicama

Ručak

Sjajan prijedlog za brzi ručak sa tjesteninom. Ovog puta u pikantnoj kombinaciji sa kobasicama i umakom od rajčice.

Sastojci

300 g dimljenih suhih kobasica,
1 crveni luk,
2 češnja bijelog luka,
2 veća paradajza,
400 g tjestenine (pužići, fusili i sl.),
4 dl pilećeg bujona (može i od kockice),
so i biber,
naribani sir (kačkavalj, gauda…)
peršinov list

Priprema

Crveni luk isjeckati na sitne kockice i propržiti na malo ulja. Dodati kobasice izrezane na kolutiće i kratko propržiti zajedno sa lukom.
Paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu, oguliti i izrezati na kockice.
Sve propržiti zajedno sa kobasicama, dodati i bijeli luk.
Zatim sipati tjesteninu i preliti pilećim bujonom. Sačekati da provri, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati oko 15 minuta dok tjestenina ne omekša.

Po potrebi dodati još malo bujona ili vode.
Skinuti s vatre, posuti naribanim sirom i staviti u rernu da se kratko zapeče, desetak minuta će biti dovoljno da se sir fino otopi.
Prije služenja posuti sjeckanim peršinom ili mladim lukom.
Poslužiti toplo uz svježu zelenu salatu.

 


Reci što misliš!